Skip to main content

Τα πρώτα σχόλια του επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

REUTERS/Maxim Shemetov

Το νέο στρατιωτικό σχέδιο εξετάζει την επέκταση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Βαλέρι Γκεράσιμοφ.

O διορισμός του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ως επικεφαλής των δυνάμεων της Μόσχας που λαμβάνουν μέρος στις συγκρούσεις που διεξάγονται στην Ουκρανία έχει θεωρηθεί σημαντική αλλαγή που επηρεάζει τόσο τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου όσο και στην πλαισίωση του ρόλου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τους  αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ενδέχεται επίσης να αποτελεί ένδειξη προετοιμασίας για μεγάλο σε διάρκεια πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα υποδεικνύει μια στροφή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον συμβατικό ρωσικό στρατό. Ο Ρώσος πρόεδρος απομακρύνεται έτσι από την παραστρατιωτική ομάδα μισθοφόρων της Wagner και τον ιδρυτή της και στενού του συμμάχου Γεβγένι Πριγκόζιν.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι βλέπει σε αυτές τις ανακατατάξεις τη «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από το κεφάλι του Γκεράσιμοφ καθώς φέρει πλέον την ευθύνη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία την ώρα που ο Πούτιν φαίνεται «να έχει πάλι μη ρεαλιστικές προσδοκίες».

Τι λέει όμως ο ίδιος ο Γκεράσιμοφ; Στα πρώτα του δημόσια σχόλια από τον διορισμό του στις 11 Ιανουαρίου ως επικεφαλής της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας, ο Γκεράσιμοφ υποστήριξε ότι το νέο σχέδιο για τις αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξετάζει την πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ και τη χρήση της Ουκρανίας από τη «συλλογική Δύση» για τη διεξαγωγή ενός «υβριδικού πολέμου» εναντίον της Ρωσίας.

«Το σχέδιο έχει εγκριθεί από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και μπορεί να προσαρμοστεί όταν υπάρχουσες και νέες απειλές για τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας Ομοσπονδίας αλλάζουν». «Σήμερα, τέτοιες απειλές περιλαμβάνουν τις φιλοδοξίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να επεκταθεί στη Φινλανδία και τη Σουηδία, καθώς και τη χρήση της Ουκρανίας ως εργαλείου για τη διεξαγωγή ενός υβριδικού πολέμου εναντίον της χώρας μας», δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Argumenty i Fakty.

Σύμφωνα με το νέο στρατιωτικό σχέδιο της Μόσχας, μια μονάδα θα προστεθεί στην Καρελία στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας, που συνορεύει με τη Φινλανδία. Στην Ουκρανία, η Ρωσία θα προσθέσει τρία τμήματα μηχανοκίνητων τυφεκίων στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, τις δύο δηλαδή από τις τέσσερις μερικώς κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές που η Μόσχα προσάρτησε μονομερώς τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πάντως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πήγε ένα βήμα παραπέρα την Δευτέρα, κατηγορώντας την Δύση για την προμήθεια όπλων αξίας δισ. ευρώ στο Κίεβο. Όπως είπε, η σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Δύσης δεν μπορεί πλέον να οριστεί ως «υβριδικός πόλεμος», και είναι πιο κοντά σε πραγματικό πόλεμο.