Skip to main content

Wagner: Από την ρωσική βάση Χμεϊμίμ στη Συρία μεταφέρονται οι μισθοφόροι στην Ουκρανία

REUTERS

Το 2015 η Ρωσία και η Συρία υπέγραψαν συμφωνία για την δημιουργία στρατιωτικής βάσης.

Έρευνα που δημοσίευσε ο ιστότοπος Syria Indicator σε συνεργασία με δημοσιογράφους της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta αποκαλύπτεται ότι οι μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής Wagner μεταφέρονται στην Ουκρανία από την στρατιωτική βάση Χμεϊμίμ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η βάση Χμεϊμίμ χρησιμοποιείται για την μεταφορά μισθοφόρων της Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Wagner στην Συρία. τη Λιβύη, το Σουδάν , την Κεντρική Αφρική και την Ουκρανία. Ειδικότερα, την μεταφορά των μισθοφόρων της Wagner έχει αναλάβει η συριακή εταιρεία Cham Wings Airlines. Από τις αρχές του 2017 πραγματοποίησε περισσότερες από 50 πτήσεις από το αεροδρόμιο του Ροστόφ «Πλάτοφ» στην Λατάκια και την Δαμασκό. Στο διάστημα αυτό έχει μεταφέρει περίπου 9.000 άτομα.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η έρευνα αναφέρει ότι στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2022 από την Συρία μεταφέρθηκαν περίπου 300 μισθοφόροι της Wagner.Οι συγγενείς των μαχητών αυτών ανέφεραν ότι τους έχουν ενημερώσει για τον θάνατο τους, αλλά δεν τους έχουν δώσει κάποια επίσημα έγγραφα που να τον πιστοποιούν, ούτε τους έχουν παραδώσει τις σορούς τους.

Το 2015 η Ρωσία και η Συρία υπέγραψαν συμφωνία για την δημιουργία στρατιωτικής βάσης. Δύο χρόνια αργότερα αποφάσισαν να παρατείνουν την συμφωνία για μίσθωση της βάσης για 49 χρόνια. Η έκταση , στην οποία κατασκευάσθηκε το αεροδρόμιο Χμεϊμίμ, για αυτό το διάστημα έγινε ιδιοκτησία της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η έρευνα, η ρωσική βάση δεν πληρώνει για το νερό ούτε για το ρεύμα που χρησιμοποιεί. Παράλληλα αναφέρουν ότι στις προσκείμενες στην βάση κατοικημένες περιοχές οι κάτοικοι υποφέρουν από τους θορύβους που προκαλούν διαρκώς οι συνεχείς απογειώσεις αεροσκαφών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δημοσιογράφων, ο μέσος όρος των απογειώσεων αν ημέρα τα τελευταία έξι χρόνια , είναι 457 απογειώσεις ημερησίως.

Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι σε μερικά σπίτια έχουν εμφανισθεί ρωγμές, τα παιδιά τους φοβούνται από τους θορύβους που κάνουν τα αεροπλάνα και πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Επίσης ο 36χρονος Αχμέτ Αλί ( ψευδώνυμο) ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι σε πολλά φυλάκια που βρίσκονται γύρω από την βάση οι στρατιώτες ζητούν χρήματα από τους κατοίκους , τους υποχρεώνουν να πληρώνουν για να περάσουν απ’ τον δρόμο και απαιτούν να τους φέρνουν τσιγάρα και ποτό.

Πηγή: ΑΜΠΕ