Skip to main content

Σουηδία: Καμία έρευνα για το κρεμασμένο ομοίωμα του Ερντογάν

Ο εισαγγελέας έκρινε πως πρόκειται για μία ενέργεια που δεν διώκεται από τη σουηδική νομοθεσία

Οριστικό «όχι» από τον Σουηδό εισαγγελέα στο αίτημα της Άγκυρας να ασκήσει δίωξη κατά των ατόμων, που κρέμασαν ομοίωμα του Τούρκου προέδρου από φανοστάτη και τράβηξαν την ενέργειά τους σε βίντεο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στη Στοκχόλμη όπως αναφέρει η εφημερίδα Aftonbladet. Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media δείχνει ένα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κρέμεται από σχοινί έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας καταδίκασε το περιστατικό την περασμένη εβδομάδα και είπε πως ήταν μια υπονόμευση της προσπάθειας της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για την Τουρκία, που αντέδρασε με οργή και ζήτησε έρευνα και δίωξη των υπευθύνων.

Twitter @realrojkom/via REUTERS

Όπως εξήγησε ο Σουηδός εισαγγελέας, ωστόσο, πρόκειται για μία ενέργεια που δεν μπορεί να τιμωρηθεί με βάση τη σουηδική νομοθεσία. «Έλαβα την υπόθεση ως δυσφήμηση, αλλά δεν θεώρησα ότι θα μπορούσε να ισοδυναμεί με δυσφήμηση. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να μην ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα» δήλωσε ο Λούκας Έρικσον στην Aftonbladet.

Η εξέλιξη έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Σουηδία περιμένει την έγκριση της Τουρκίας προκειμένου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα έχει πει πως η Σουηδία θα πρέπει να λάβει πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε αυτούς που χαρακτηρίζει τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές και την οργάνωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Υπενθυμίζεται πως η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία το 2022 με σκοπό να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters