Skip to main content

Φόρουμ Νταβός: Ο Σολτς, ο μόνος εκπρόσωπος της G7

REUTERS/Michele Tantussi

Όλο και λιγότεροι οι ηγέτες που μετέχουν στο φόρουμ

Ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο μόνος ηγέτης της G-7 που θα παρευρεθεί στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα, με τον Γερμανό καγκελάριο να πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στο φόρουμ για δεύτερη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν λίγοι ηγέτες των ισχυρών. Την τελευταία δεκαετία, μερικές φορές μόνο δύο ή τρεις έχουν φτάσει στο γραφικό ελβετικό ορεινό θέρετρο και το 2017 έκανε την εμφάνισή της μόνο η Τερέζα Μέι του Ηνωμένου Βασιλείου . Οι λόγοι απουσίας τους συχνά περιλαμβάνουν πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζονται στην κάθε χώρα.

Αλλά αυτό σηματοδοτεί μια σαφή πτώση στη συμμετοχή από τα πιο πρόσφατα χρόνια. Το ρεκόρ ήταν το 2018, όταν συμμετείχαν έξι από τους επτά. Αυτό περιλάμβανε τον πρώην ηγέτη των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρευρέθηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν παρευρέθηκε ποτέ.

REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Η σύνοδος κορυφής του 2023, η οποία είναι μια επιστροφή στην παράδοση μετά από δύο χρόνια αναταραχής της πανδημίας που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 2021 και πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και όχι τον Ιανουάριο του 2022, θα είναι ωστόσο γεμάτη με ονόματα υψηλού προφίλ από τον κόσμο των επιχειρήσεων και των οικονομικών, της πολιτικής , των ΜΜΕ, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Η ίδια του η προκάτοχος του Σολτς, η Άνγκελα Μέρκελ, ήταν τακτική παρουσία στο Νταβός κατά τη 16ετή θητεία της, αμφισβητώντας πιο πρόσφατα την αυξανόμενη νοοτροπία «πρώτα τα δικά μας συμφέροντα» ορισμένων εθνών το 2019.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC