Skip to main content

ΗΠΑ: Αποκαθίστανται οι πτήσεις μετά το πρωτοφανές τεχνικό πρόβλημα

Chris Wicklund/via REUTERS

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για κυβερνοεπίθεση σε αυτό το σημείο, αλλά ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στο DOT να διεξαγάγει πλήρη έρευνα για τα αίτια», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ(FAA) ήρε το απαγορευτικό πτήσεων το πρωί της Τετάρτης όταν ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα καθήλωσε τα αεροσκάφη προκαλώντας σοβαρά ζητήματα σε χιλιάδες πτήσεις.

Η FAA ανακοίνωσε ότι νωρίς την Τετάρτη οι αναχωρήσεις εσωτερικού θα σταματήσουν τουλάχιστον μέχρι τις 9 π.μ. (τοπική ώρα). Όλες οι πτήσεις που βρίσκονται επί του παρόντος στον αέρα ήταν ασφαλείς για προσγείωση.

Περισσότερες από 4.000 πτήσεις στις ΗΠΑ είχαν καθυστέρηση το πρωί, σύμφωνα με το FlightAware, και οι υπολειπόμενες καθυστερήσεις ενδέχεται να διαρκέσουν ώρες από το εφεδρικό, μόλις αρθεί η στάση εδάφους.

Στις 8:15 π.Ν., οι πτήσεις ξεκίνησαν ξανά από το διεθνές αεροδρόμιο Newark και το διεθνές αεροδρόμιο Atlanta Hartsfield-Jackson International Airport, δήλωσε η FAA.

Περισσότερες από 700 πτήσεις στις ΗΠΑ ακυρώθηκαν την Τετάρτη.

«Αυτό το τεχνολογικό ζήτημα προκαλεί σημαντικές λειτουργικές καθυστερήσεις στο Εθνικό Σύστημα Εναέριου Χώρου», δήλωσε η Airlines for America, ένας βιομηχανικός όμιλος που αντιπροσωπεύει τους μεγάλους αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Delta, American, United, Southwest και άλλων.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζιγκ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το πρόβλημα.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για κυβερνοεπίθεση σε αυτό το σημείο, αλλά ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στο DOT να διεξαγάγει πλήρη έρευνα για τα αίτια», ανέφερε σε tweet η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Το περιστατικό έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης περιόδου των διακοπών προκάλεσε μαζικά προβλήματα και ακυρώσεις πτήσεων ακόμη και για μέρες αργότερα, περισσότερες από 15.000 ακυρώσεις πτήσεων Southwest αφού η εταιρεία λύγισε από όλες τις αλλαγές στο πρόγραμμα.

Πηγή: CNBC