Skip to main content

Λουκασένκο: «Και εμείς ξέρουμε να κόβουμε ψωμί» λέει για την αποχώρηση των McDonald’s

REUTERS/Anton Vaganov/File Photo

«Δόξα τω Θεώ, να φύγει!», δήλωσε σήμερα ο  πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εργαζόμενους του αγροτοδιατροφικού τομέα, για την αποχώρηση της αμερικανικής αλυσίδας ταχυφαγείων McDonald’s από τη χώρα, που θα αντικατασταθεί από ένα ρωσικό σήμα. «Πρέπει να κάνουμε οι ίδιοι αυτό που έκανε άλλοτε αυτό το McDonald’s», είπε.

«Και εμείς ξέρουμε να κόβουμε ψωμί στη μέση και να βάζουμε μέσα ένα κομμάτι κρέας, πατάτες και σαλάτα», είπε χλευάζοντας ο Λουκασένκο.

Από τις 22 Νοεμβρίου, τα 25 McDonald’s στη Λευκορωσία θα λειτουργούν με την επωνυμία «Vkusno i Tochka» («Νόστιμο…τελεία και παύλα »), τη ρωσική αλυσίδα που ανέλαβε τη διαχείριση των εστιατορίων του αμερικανικού ομίλου στη Ρωσία. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση.

Η McDonald’s παίρνοντας την απόφαση να διακόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία πούλησε τα ρωσικά εστιατόριά της τον Μάιο σε Ρώσο επιχειρηματία, ο οποίος αργότερα τα μετονόμασε σε «Vkusno & tochka».

Η αλυσίδα εστιατορίων KSB Victory, που διαχειρίζεται τα εστιατόρια McDonald’s στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε στις 11 Νοεμβρίου ότι σύντομα θα αλλάξει το όνομά τους σε «Vkusno i Tochka» όπως στη Ρωσία.

Τα πρώτα εστιατόρια της αλυσίδας άνοιξαν τις πόρτες τους στη Ρωσία στις 12 Ιουνίου, αντικαθιστώντας τα McDonald’s που εγκατέλειψαν τη χώρα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το ίδιο έχουν κάνει και δεκάδες άλλες δυτικές μάρκες, όπως η Coca-Cola, η H&M και η Ikea.

Η Λευκορωσία είναι ο μοναδικός σύμμαχος της Ρωσίας στον πόλεμο αυτό, κυρίως επιτρέποντας στον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει ως βάση οπισθοφυλακής το έδαφός της για μια αποτυχημένη όπως αποδείχθηκε επίθεση στο Κίεβο

Πηγή: ΑΜΠΕ