CNN: Γιατί καθυστέρησε η ανακοίνωση της ρωσικής υποχώρησης από τη Χερσώνα

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Τι αναφέρει έκθεση που επικαλείται το CNN.

Η Ρωσία ενδέχεται να καθυστέρησε να ανακοινώσει την αποχώρησή της από τη δυτική Χερσώνα εν μέρει για να αποφύγει να δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μια πολιτική νίκη ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται το CNN.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες ότι ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σχετικά με την ανακοίνωση αποχώρησης, συμπεριέλαβαν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ως παράγοντα που έπρεπε να ληφθεί υπόψη, ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο ένα άτομο με γνώση του θέματος.

Αυτό υποδεικνύει ότι η Ρωσία συνεχίζει να ενδιαφέρεται να επηρεάζει το πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ, σχολιάζει ο Guardian προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν στάθηκε επίσης στη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της αποχώρησης της Μόσχας κάνοντας λόγο για κάτι περισσότερο από απλή σύμπτωση.

«Το βρίσκω ενδιαφέρον ότι περίμεναν να ολοκληρωθούν οι εκλογές για να κάνουν αυτή την κίνηση, την οποία ξέραμε για αρκετό καιρό ότι επρόκειτο να κάνουν, και είναι απόδειξη του γεγονότος ότι έχουν κάποια πραγματικά προβλήματα – ο ρωσικός στρατός», είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος την προηγούμενη Τετάρτη.

Να σημειωθεί ότι η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την δυτική όχθη του Δνείπερου είχε αναφερθεί από αναλυτές και ειδικούς πολλές μέρες προτού τελικά ανακοινωθεί. Μάλιστα η καθυστέρηση της ανακοίνωσης είχε προκαλέσει σύγχυση σχετικά με το τι συμβαίνει στο πεδίο.

naftemporiki.gr