Skip to main content

Ζελένσκι: Κατηγορίες για εκτόξευση δύο πυραύλων από τη Ρωσία πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε τη συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική για ολόκληρο τον κόσμο», μετά την απόφαση της Μόσχας να επανέλθει στη διεθνή συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Ιούλιο.

Κατηγορίες προς τη Ρωσία εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθιερωμένο βραδινό του μήνυμα, σημειώνοντας ότι ρωσικό μαχητικό εκτόξευσε δύο πυραύλους που πέρασαν πάνω από τον «διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

«Η καθεμιά από αυτές τις εκτοξεύσεις –και συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά – απειλεί ευθέως τις εξαγωγές τροφίμων», είπε.

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε τη συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική για ολόκληρο τον κόσμο», μετά την απόφαση της Μόσχας να επανέλθει στη διεθνή συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Ιούλιο. «Σήμερα έχουμε ένα διπλωματικό αποτέλεσμα σημαντικό για τη χώρα μας και για όλον τον κόσμο: η εφαρμογή της πρωτοβουλίας για την εξαγωγή (ουκρανικών) σιτηρών συνεχίζεται», τόνισε.

Παράλληλα ωστόσο, ο Ζελένσκι είπε ότι το αίτημα της Ρωσίας για «εγγυήσεις» προκειμένου να συμμετάσχει στη συμφωνία «δείχνει την αποτυχία της επίθεσής της» στην Ουκρανία αλλά και «πόσο ισχυροί είμαστε όταν μένουμε ενωμένοι».

Νωρίτερα η Μόσχα ανέφερε ότι έλαβε «επαρκείς» γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία ώστε να επανέλθει στη συμφωνία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters