Skip to main content

Παράθυρο από το Eurogroup για παράταση των μέτρων χαλάρωσης

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]  

Σε επανεξέταση της δημοσιονομικής αλλά και της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη οδηγούν η ουκρανική κρίση και οι ισχυροί οικονομικοί κλυδωνισμοί από τη ρωσική εισβολή – μια επανεξέταση που αφήνει ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων στήριξης και αυξημένης ευελιξίας. Στο δημοσιονομικό μέτωπο το μήνυμα της επαναξιολόγησης των νέων, πολεμικών πια, δεδομένων έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, προειδοποιώντας ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία. «Σε τρεις εβδομάδες, το Eurogroup θα εξετάσει ξανά τη στάση του. Θα συζητήσουμε τον συντονισμό των δημοσιονομικών μας πολιτικών» δήλωσε o Ντόναχιου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσθέτοντας: «Έως τότε θα έχουμε τον χρόνο να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε τις οικονομίες μας και τους πολίτες μας σ’ αυτές τις στιγμές των μεγάλων προκλήσεων».

Νέα δεδομένα όμως διαμορφώνονται και ως προς τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κρίσιμη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε κι εκείνη χθες στην κατεύθυνση της επανεξέτασης της στάσης της κεντρικής τράπεζας, η οποία υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού προσανατολιζόταν έως τώρα σε ταχύτερη νομισματική σύσφιγξη.

 «Σε αυτή τη σκοτεινή στιγμή για την Ευρώπη, οι σκέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι με τον λαό της Ουκρανίας» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα επαναξιολογήσει συνολικά τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις επιπτώσεις από τη ρωσική πολεμική επιχείρηση.

Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι είναι μεν ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί ο ακριβής αντίκτυπος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προειδοποίησε ωστόσο πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί -πιθανότατα- περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, ενώ την ίδια ώρα η υψηλή αβεβαιότητα θα αποτελέσει «βαρίδι» για την ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι απαιτείται ευελιξία και πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλύσει όλα τα νέα δεδομένα και θα λάβει αποφάσεις στις 10 Μαρτίου, ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου πως «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ».

Το μήνυμα Λαγκάρντ έδωσε και το στίγμα των δύσκολων ισορροπιών που καλείται να διαχειριστεί ανάμεσα στη διπλή πίεση του υψηλού πληθωρισμού και της επαπειλούμενης οικονομικής επιβράδυνσης. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον να καθυστερήσει τόσο η λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (ΑΡΡ) όσο και η στροφή της ΕΚΤ σε αυξήσεις επιτοκίων.

Εδώ έχουν ιδιαίτερη σημασία και τα σενάρια που, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, παρουσίασε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Φίλιπ Λέιν, προειδοποιώντας ότι η πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία θα κόψει πιθανότατα φέτος ποσοστό 0,3% έως 0,4% από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί το «ενδιάμεσο σενάριο» που παρουσίασε ο Λέιν, ενώ στο δυσμενές σενάριο η εισβολή στην Ουκρανία θα έχει αρνητική επίπτωση της τάξης του 1% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Η παρουσίαση περιλάμβανε κι ένα τρίτο, ήπιο σενάριο με μηδενικές επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση – σύμφωνα με το Reuters, ωστόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες της Φραγκφούρτης το θεωρούν πλέον ως μη ρεαλιστικό.