Skip to main content

Ρωσία: Μπλόκο στην ιστοσελίδα ομάδας που παρακολουθεί τις πολιτικές συλλήψεις

Μια ρωσική οργάνωση που παρακολουθεί πολιτικές συλλήψεις και παρέχει νομική βοήθεια σε κρατούμενους δήλωσε το Σάββατο ότι οι κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές απέκλεισαν τον ιστότοπό της. Πρόκειται για την τελευταία κίνηση της Ρωσίας στην πολύμηνη καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μεταδίδει το Associated Press. 

Η OVD-Info ανέφερε ότι η ρωσική υπηρεσία επιτήρησης διαδικτύου και επικοινωνιών, Roskomnadzor, μπλόκαρε τον ιστότοπο της ομάδας. Η οργάνωση ανέφερε σε ένα tweet ότι δεν ενημερώθηκε επίσημα για την απόφαση και δεν γνωρίζει τον λόγο για την ενέργεια πέραν του ότι διατάχθηκε από δικαστήριο έξω από τη Μόσχα τη Δευτέρα.

Η ιστοσελίδα δεν ήταν διαθέσιμη στους ρώσους χρήστες του διαδικτύου το Σάββατο και καταχωρήθηκε στο μητρώο απαγορευμένων ιστοσελίδων της κυβέρνησης. Υπό το φως της κίνησης, η OVD-Info προέτρεψε τους υποστηρικτές της να ακολουθήσουν τις σελίδες της σε μια σειρά από πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram, το ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VK και την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Roskomnadzor είπε ότι η ιστοσελίδα αποκλείστηκε επειδή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η OVD-Info συμμετείχε σε «προπαγάνδα τρομοκρατίας και εξτρεμισμού». Το πρακτορείο είπε ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν κληθεί να αφαιρέσουν τους λογαριασμούς της ομάδας.

Η ομάδα OVD-Info είναι γνωστή για την σχολαστική παρακολούθηση και καταμέτρηση των συλλήψεων σε διαδηλώσεις στους δρόμους στη Ρωσία. Οι ακτιβιστές ξεκίνησαν για πρώτη φορά την δράση τους κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που στις ρωσικές κοινοβουλευτικές εκλογές του 2011, οι οποίες «μολύνθηκαν» από πολυάριθμες αναφορές για νοθεία των εκλογών και στη συνέχεια σχημάτισαν μια ομάδα που συνέχισε το έργο όλα αυτά τα χρόνια.  Τα δεδομένα της ομάδας ήταν απαραίτητα για τα ειδησεογραφικά μέσα όλα αυτά τα χρόνια, καθώς οι ρωσικές αρχές σιώπησαν σε μεγάλο βαθμό ή υποβάθμισαν το μέγεθος των μαζικών συλλήψεων σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις.

Η OVD-Info λειτουργεί επίσης ως ομάδα νομικής βοήθειας, αποστέλλοντας δικηγόρους για να βοηθήσει τους κρατούμενους διαδηλωτές στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια. Τον Σεπτέμβριο, ένας διεθνής οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Σουηδία απένειμε στην OVD-Info το βραβείο του Υπερασπιστή των Πολιτικών Δικαιωμάτων της Χρονιάς.  Τον ίδιο μήνα οι ρωσικές αρχές χαρακτήρισαν την ομάδα ως «ξένο πράκτορα», ένας χαρακτηρισμός που συνοδεύεται από υπερβολικό κρατικό έλεγχο και έντονους υποτιμητικούς συνειρμούς που μπορούν να δυσφημήσουν τους αποδέκτες. Οι ιδρυτές της OVD-Info υποσχέθηκαν να συνεχίσουν το έργο του οργανισμού παρά τον χαρακτηρισμό.

Οι ρωσικές αρχές έχουν ασκήσει πίεση σε ομάδες δικαιωμάτων, μέσα ενημέρωσης και μεμονωμένους δημοσιογράφους τους τελευταίους μήνες, χαρακτηρίζοντάς τους ως ξένους πράκτορες. Μερικοί χαρακτηρίστηκαν ως «ανεπιθύμητοι», χαρακτηρισμός που θέτει εκτός νόμου τις οργανώσεις στη Ρωσία. Άλλοι κατηγορήθηκαν για διασυνδέσεις με «ανεπιθύμητες» ομάδες.

Μάλιστα την Παρασκευή, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας πρόσθεσε δύο ακόμη ομάδες δικαιωμάτων στο μητρώο ξένων πρακτόρων: την Coming Out και την Revers, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των LGBT και παρέχουν βοήθεια στη μαχόμενη ΛΟΑΤ κοινότητα της Ρωσίας.

naftemporiki.gr