Skip to main content

Μπ. Τζόνσον: Θα πάμε στον χειμώνα χωρίς lockdown στην οικονομία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι είναι προσεκτικός απέναντι στα αυξανόμενα κρούσματα της Covid-19 στην Ευρώπη, προειδοποιώντας για τα “σύννεφα καταιγίδας” ενός νέου κύματος μολύνσεων κορονοϊού.

Η Βρετανία καταγράφει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά Covid-19 σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη από το καλοκαίρι, όταν ο Τζόνσον ήρε τους περιορισμούς κατά του νέου κορονοϊού στην Αγγλία.

Εντούτοις, οι δείκτες στη Βρετανία καταγράφουν πτώση τώρα, την ώρα που αυξάνονται κατακόρυφα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Τμήματα της ανατολικής Ευρώπης ανακοινώνουν, επίσης, μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

«Βλέπω τα σύννεφα καταιγίδας που συγκεντρώνονται πάνω από τμήματα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Και πρέπει να είμαι απόλυτα ειλικρινής με τους ανθρώπους: το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Θυμούμαστε τι συμβαίνει όταν το κύμα αρχίζει να φθάνει», είπε ο Τζόνσον σε ένα βίντεο που προβλήθηκε, αναφερόμενος σε άλλα κύματα μολύνσεων.

Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είπε, επιπλέον, πως σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα στον χειμώνα χωρίς να επιβάλει lockdown στην οικονομία, έχοντας ήδη κάνει αυτό τρεις φορές κατά το παρελθόν για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα. Αντίθετα, τόνισε ότι βασίζεται στις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Covid-19 για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους.

Ο επιπολασμός των μολύνσεων στην Αγγλία βρίσκεται σε πτώση από τα υψηλότερα επίπεδα του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής της χώρας.

Όμως, ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι εκτός κι αν οι πολίτες σπεύσουν να εμβολιαστούν με ενισχυτικές δόσεις, τα κρούσματα ενδέχεται να αυξηθούν ξανά.

«Έχουμε κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία από την άποψη ότι έχουν καθοδική πορεία εδώ και λίγο καιρό, όμως δεν είναι σαφές εάν αυτή η τάση θα συνεχιστεί», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Παρακολουθώ τι γίνεται στο εξωτερικό και απλά λέω στους Βρετανούς πολίτες… Είναι η στιγμή να κάνετε το αναμνηστικό εμβόλιό σας».

Πηγή: ΑΜΠΕ