«Τον διακόμισε ασθενοφόρο, με δυσκολία στην αναπνοή (…). Έμοιαζε άρρωστος. Να αισθάνεται άβολα. Να είναι τρομαγμένος. Όταν τον βάλαμε στο φορείο και του βγάλαμε το πουκάμισο για να του περάσουμε τη ρόμπα των ασθενών είδαμε όλοι τα ναζιστικά τατουάζ»,
Ο Εβραίος εντατικολόγος Τέιλορ Νίκολς, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Mercy San Juan, στο Σακραμέντο, στη βόρεια Καλιφόρνια. προκάλεσε συγκίνηση όταν αφηγήθηκε μέσω των social media το πώς φρόντισε μαζί με μια μαύρη νοσηλεύτρια κι έναν ασιατικής καταγωγής τεχνικό ιατρικών μηχανημάτων εναν νεοναζί ασθενή με οξύ αναπνευστικό πρόβλημα.
Όπως εξομολογήθηκε ο γιατρός για πρώτη φορά στην καριέρα του, ένιωσε να αμφιβάλλει. «Δεν ξέρω αν μ’ ενδιαφέρει», σκέφτηκε, «δεν αισθάνομαι καμιά συμπόνια αυτή τη στιγμή», δήλωσε στην εφημερίδα San Francisco Chronicle.
Ο άνδρας ήταν «γεροδεμένος» , «μεγαλύτερης ηλικίας», τοξικομανής και του έλειπαν τα περισσότερα δόντια, εξαιτίας της χρήσης μεθαμφεταμίνης. Είχε μια «σβάστικα χτυπημένη στο στήθος» αλλά και «τατουάζ των SS» που κάλυπτε το πουκάμισο, συνέχισε ο γιατρός. «Μη με αφήσεις να πεθάνω, γιατρέ», είπε ο άνδρας, το όνομα του οποίου ο Νίκολς λέει πως δεν θυμάται καν.
«Η ομάδα μας ήταν ένας εβραίος γιατρός, μια μαύρη νοσηλεύτρια κι ένας ασιατικής καταγωγής τεχνολόγος μηχανημάτων υποστήριξης της αναπνοής. Όλοι μας είδαμε. Τα σύμβολα του μίσους πάνω στο σώμα του, που ανακοίνωναν, ανοιχτά και περήφανα, τις απόψεις του. Ξέραμε όλοι μας ακριβώς τι σκέφτεται για εμάς. Πόση αξία δίνει στις ζωές μας. Κι όμως, ήμασταν εκεί, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να του δώσουμε μια ευκαιρία να επιβιώσει», υπογράμμισε ο εντατικολόγος, εξηγόντας πως τελικά αναγκάστηκε να προχωρήσει στη διασωλήνωση του ασθενούς.
«Μετα την πανδημία δεν θα είμαι πια ο ίδιος»
Ο εντατικολόγος μοιράστηκε και το πώς πήρε την απόφαση να γίνει γιατρός, όταν σε ηλικία επτά ετών, εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο για να του αφαιρεθεί όγκος στον εγκέφαλο: «Αποφάσισα ενώ ήμουν στο νοσοκομείο πως δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο στον κόσμο που θα μπορούσες να κάνεις για να βοηθήσεις κάποιον άλλον, από το να αφιερώσεις τη ζωή σου στο να αποκτήσεις τις ικανότητες για να τον σώσεις».
Όμως «η πανδημία με έχει φθείρει (…). Και με κάνει να σκέφτομαι πως ίσως δεν είμαι καλά», έγραψε στην τελαιταία του ανάρτηση ο γιατρός. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα συνέλθει, αλλά «ίσως να μην είναι πια ο ίδιος άνθρωπος». Κι αυτό «είναι δύσκολο να το καταπιείς».
Ο Δρ. Νίκολς δεν γνωρίζει αν ο ασθενής με τη σβάστικα στο στήθος επέζησε. Έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να τον σώσει και συνέχισε φροντίζιντας τον επόμενο ασθενή.