Skip to main content

Στρασβούργο: Έκκληση στους πολίτες για τη σύλληψη του δράστη

Το προφίλ του δράστη δίνουν κομμάτι κομμάτι στη δημοσιότητα οι γαλλικές αρχές ενόσω συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του ανθρώπου που άφησε πίσω του μία πόλη τραυματισμένη και έφερε ξανά στα χείλη των Γάλλων το σύνθημα «je suis (αυτή τη φορά) Strasbourg».  

Απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να συνδράμουν τις έρευνες, η τοπική αστυνομία δημοσίευσε τη φωτογραφία του δράστη, του 29χρονου Σερίφ Σεκάτ, ο οποίος άνοιξε πυρ στη χριστουγεννιάτικη αγορά την Τρίτη το βράδυ, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους  (ανάμεσά τους μία γυναίκα εγκεφαλικά νεκρή) και να τραυματιστούν άλλοι 13.

«Προσοχή, επικίνδυνο άτομο, μην επέμβετε εσείς», προειδοποιεί η γαλλική αστυνομία στη σχετική ανακοίνωση με τη φωτογραφία και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του δράστη: 1.80 ύψος, κοντά μαλλιά, ενδεχομένως γένια, σημάδι στο πρόσωπο.

Γνωστός στις γαλλικές, τις γερμανικές και τις ελβετικές αρχές κυρίως για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και λιγότερο για ριζοσπαστικοποίηση, ο γεννημένος στο Στρασβούργο Σεκάτ επρόκειτο να συλληφθεί λίγες ώρες προτού σκορπίσει τον θάνατο στην καρδιά της πόλης.

Οπλισμένος με πιστόλι και μαχαίρι, ο δράστης αντάλλαξε πυρά με άνδρες της γαλλικής αστυνομίας και του γαλλικού στρατού. Πιστεύεται ότι τραυματίστηκε στο χέρι. Υπό ακόμη αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο ένοπλος μπόρεσε να μπει ταξί και να πάει στην κοντινή συνοικία Νεντόρφ, όπου ενεπλάκη σε νέα ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς πριν εξαφανιστεί.

Οι πληροφορίες που έδωσε στις αρχές ο οδηγός ταξί ήταν αυτές που οδήγησαν τις αρχές στον Σεκάτ. Συνολικά 720 στελέχη των γαλλικών δυνάμεων επιβολής της τάξης τον καταδιώκουν, με μεγαλύτερη πρόκληση όπως φαίνεται την έκταση της περιοχής των ερευνών.

Αν και το κίνητρο δεν ήταν σαφές από την αρχή της έρευνας, ο Γάλλος εισαγγελέας μίλησε χθες για σαφέστατο τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν τον Σεκάτ να φωνάζει «Αλάχου Άκμπαρ» την ώρα της επίθεσης. Ούτως ή άλλως, βάσει του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου, οι μαζικές ανθρωποκτονίες αντιμετωπίζονται ως τρομοκρατικές και τις υποθέσεις αναλαμβάνει η αρμόδια υπηρεσία.

Ο Σερίφ Σεκάτ είχε καταδικαστεί 27 φορές από τη δικαιοσύνη της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου. «Έχει ήδη φυλακιστεί επανειλημμένα» και «ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορά του ως προσήλυτου το 2015», υποστήριξε ο εισαγγελέας Ρεμί Ετζ. Είχε επίσης καταχωριστεί στο Αρχείο των σεσημασμένων για ριζοσπαστικοποίηση τρομοκρατικού χαρακτήρα και «αποτελούσε στόχο παρακολούθησης».  

Τριάντα και πλέον ώρες μετά ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πού κρύβεται ο Σεκάτ ούτε μπορεί να βεβαιώσει ότι παραμένει στη Γαλλία. Απεναντίας, οι αρχές θεωρούν πολύ πιθανό να έχει διαφύγει στην Κελ, στη Γερμανία, στην άλλη όχθη του Ρήνου, εξ ου και συνεργάζονται στενά με τις γερμανικές αρχές, ενώ ενισχυμένα είναι τα μέτρα και στην Ελβετία.

naftemporiki.gr