Η παγκόσμια οικονομία έχει χτυπηθεί από τις καταστροφικές συνέπειες του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου που μαίνεται τους τελευταίους 17 μήνες, ωστόσο η ανάκαμψή της δεν αναμένεται πριν από το β’ εξάμηνο του 2020 και ιδιαίτερα κατά το δ’ τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
Τάδε έφη Άντριαν Ζέρχερ, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management για την περιοχή της
Ασίας-Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Τα επιχειρήματά του είναι πως μετά τους 6 πρώτους μήνες του 2020 τα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών θα έχουν μπει σε πλήρη λειτουργία, ενώ και οι βλαβερές συνέπειες του εμπορικού πολέμου θα ατονήσουν (δεδομένου πάντα ότι ΗΠΑ και Κίνα θα έχουν καταλήξει σε μία εμπορική συμφωνία). Στο πλαίσιο της σινο-αμερικανικής εμπορικής διένεξης, προς εκτόνωση φαίνεται να βαίνει η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών που αναδύθηκε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.
Χθες με ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών έκανε γνωστό πως θα προχωρήσει στην εξαίρεση από τους δασμούς μέρους των εισαγωγών χοιρινού και σόγιας από τις ΗΠΑ (χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον ακριβή όγκο), μία κίνηση που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας.
Από τη μεριά της η Ουάσιγκτον υποστήριξε για άλλη μία φορά διά στόματος του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Λάρι Κούτλοου ότι η εμπορική συμφωνία είναι πολύ κοντά, διαμηνύοντας όμως παράλληλα ότι οι προγραμματισμένη αύξηση των δασμών στις 15 Δεκεμβρίου είναι ακόμα μία επιλογή για τον πρόεδρο Τραμπ.
Στο μεταξύ, αισιοδοξία προκάλεσαν χθες τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου τον περασμένο μήνα έσπασαν τα κοντέρ, ανερχόμενες στις 266.000 θέσεις, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters για 180.000 θέσεις, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 3,5% από 3,6% τον Οκτώβριο, που είναι χαμηλό για την τελευταία 50ετίας.
Ευρώπη
Σε poll του Reuters την προηγούμενη εβδομάδα περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων αναλυτών απάντησαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει διαφύγει τον κίνδυνο της ύφεσης παρά τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων μηνών που προκαλούν προβληματισμό, όπως τα χθεσινά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Οκτώβριο που υποχώρησε κατά 1,7%.