Skip to main content

Πηγές μετάδοσης του κορωνοϊού: Το μεγάλο ερώτημα στη μάχη κατά της πανδημίας

Την ώρα που Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με το νέο κύμα της πανδημίας, και έπειτα από δέκα μήνες μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, ένα ερώτημα παραμένει. Πού κολλάνε τον ιό οι πολίτες;

Το ερώτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε την επιθυμία των κυβερνήσεων να κρατήσουν ανοιχτές την κοινωνία και την οικονομία εφαρμόζοντας εξειδικευμένα μέτρα για να ανάσχεση του ιού, παρά γενικά μέτρα που πλήττουν την οικονομία, περιορίζουν την ελευθερία των πολιτών και στο τέλος προκαλούν την κόπωσή τους.

Μην μπορώντας όμως να αναχαιτίσουν αποτελεσματικά το νέο κύμα εξάρσεων του ιού, πολλές χώρες της Ευρώπης βιώνουν ήδη το δεύτερο lockdown της χρονιάς εφαρμόζοντας άλλες πιο αυστηρά και άλλες λιγότερα περιοριστικά μέτρα. Προς την ίδια κατεύθυνση οδηγούνται σιγά σιγά και οι ΗΠΑ. Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν κάθε μέρα ρεκόρ νέων κρουσμάτων, από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Γιούτα οι αμερικανικές πολιτείες υιοθετούν νέους περιορισμούς.

Το μεγάλο ερώτημα

Οι γερμανικές αρχές αποκάλυψαν πρόσφατα ότι δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται το 75% των κρουσμάτων που εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό στη χώρα. Στην Αυστρία το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 77%, ενώ στην Ισπανία οι αρχές δηλώνουν πως δύνανται να ανιχνεύσουν την προέλευση των κρουσμάτων για το 7% των συνολικών μολύνσεων του Οκτωβρίου. Στη Γαλλία και την Ιταλία το ποσοστό ανεβαίνει στο 20%.

Στην Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον σύμβουλο για τη δημόσια υγεία Τζέι Βάρμα, το 10% των μολύνσεων συνδέεται με ταξίδια, το 5% με συγκεντρώσεις και άλλο ένα 5% με οίκους φροντίδας ηλικιωμένων. Για την μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων, περίπου το 50% ή και παραπάνω, δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται, προσθέτει.

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, σημειώνει η Wall Street Journal, είναι ότι τα περισσότερα συστήματα ιχνηλάτησης επαφών δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν αρκετές επαφές ώστε να χαρτογραφήσουντον τρόπο εξάπλωσης του ιού.

Και ό, τι δεδομένα συλλέγουν  δεν αποδεικνύονται πάντα ικανά ώστε να καθορίσουν τα κριτήρια που θα ορίσουν τα στοχευμένα μέτρα.

Οι χώρες της Ασίας, που θεωρείται ότι έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν αποτελεσματικά συστήματα ιχνηλάτησης επαφών, μιλούν με δέκα ή και παραπάνω επαφές των κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία από την άλλη η ιχνηλάτηση εξαντλείται στις τέσσερις, ή και λιγότερες, επαφές.

Ο δημοτικός σύμβουλος για την υγεία και τη νεολαία στη δημοφιλή περιοχή Neukölln του Βερολίνου Φάλκο Λίκε ανέφερε επίσης ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρείται κατά την διαδικασία της ιχνηλάτησης. Πολλοί από τους ερωτώμενους δεν είναι σε θέση να θυμηθούν, ή δεν θέλουν αποκαλύψουν, τι έκαναν και με ποιον τις μέρες προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα του κορωνοϊού.

Οι παράγοντες που δεν βοηθούν στην ιχνηλάτηση 

 Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ιός, καθώς  οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα έως και 10 ημέρες μετά την μόλυνσή τυς. Μπορούν επίσης να είναι ασυμπτωματικοί, χωρίς να παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα.

Γι’ αυτούς τους λόγους κάποιες γερμανικές πόλεις προτρέπουν τον κόσμο να κρατάει «ημερολόγιο επαφών».

Κομβικό και «τυφλό» σημείο στην ιχνηλάτηση αποτελούν οι μολύνσεις μεταξύ ξένων, όπως στην εστίαση. Εφαρμογές κινητών smartphone που προειδοποιούν όταν κάποιος χρήστης βρίσκεται κοντά σε περιοχή που έχει εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού, αναπτύχθηκαν με στόχο να βελτιώσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτού του είδους τις μεταδόσεις. Ωστόσο, δεν έχουν εφαρμοστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποδειχθούν χρήσιμες, λένε οι ειδικοί.

Από την άλλη ούτε η σύσταση των ΗΠΑ και αρκετών χωρών της ΕΕ προς τα καταστήματα εστίασης και τα μπαρ να διατηρούν λίστα με πληροφορίες των πελατών τους, έχει αποδώσει. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι αρχές ζήτησαν από την εστίαση αυτή τη λίστα στις αρχές Οκτωβρίου, και περίπου τέσσερις μήνες έπειτα από το πρώτο lockdown της χώρας. Αν και αργοπορημένο μέτρο όμως, ούτε αφού υιοθετήθηκε απέδωσε καθώς αυτές οι πληροφορίες σπάνια χρησιμοποιούνται.

Ο ρόλος της εστίασης

Να σημειωθεί ότι η απόφαση να τεθούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπό καθεστώς lockdown, έχει δημιουργήσει ένα κύμα αντιδράσεων για το πλήγμα που επιφέρουν στην οικονομία, και ιδιαίτερα στην εστίαση.

Σε πολλές συζητήσεις μάλιστα αναδύεται το ερώτημα κατά πόσο η εστίαση «δημιουργεί» νέα κρούσματα, τονίζει η WSJ για να αναφέρει τα αποτελέσματα έκθεσης που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και τα ξενοδοχεία αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και πολλούς μήνες ότι ο ιός τείνει να εξαπλώνεται ταχύτερα σε κλειστούς, κακά αεριζόμενους και πολυσύχναστους χώρους.

Η μελέτη υποστηρίζει επίσης πως ο περιορισμός των ατόμων στο 20% της χωρητικότητας θα επιτρέψει τη συνέχιση λειτουργίας των εσωτερικών χώρων με ασφάλεια.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 98 εκατομμύρια Αμερικάνους που συλλέχθησαν μέσω κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας σε Σικάγο, Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη και άλλες 7 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Τι γίνεται για να αποκτηθεί η απαιτούμενη γνώση 

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) της Γερμανίας ξεκίνησε επίσης μελέτη για να προσδιορίσει ποιοι παράγοντες ενέχουν υψηλότερους κινδύνους εξάπλωσης του ιού. Στη μελέτη θα συμμετέχουν 1.200 ασθενείς με κορωνοϊό σε μια προσπάθεια των επιστημόνων να ανιχνεύσουν τι έκαναν οι ασθενείς τις ημέρες πριν αρρωστήσουν.

Παρόμοιες κινήσεις γίνονται και στην Γαλλία, όπου το Ινστιτούτο Παστέρ συνεργάζεται με τις αρχές που «τρέχουν» το σύστημα ιχνηλάτησης, συμμετοχή η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση των συνθηκών υπό τις οποίες μολύνονται οι πολίτες.

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο ο κ. Λίκε επιστρατεύει μια ομάδα ειδικών ερευνητών από το Bundeskriminalamt, το οποίο είναι ισοδύναμο με το FBI της Γερμανίας, για να καταφέρει να ανακαλύψει από πού ξεκινάνε οι λοιμώξεις.

naftemporiki.gr