Skip to main content

(Και) Ενθαρρυντικά σημάδια από την μάχη κατά της πανδημίας στην Ευρώπη

Συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να κλονίζει το τελευταίο διάστημα τις χώρες της Ευρώπης, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν επιβάλλει διαφορετικών «ελευθεριών» περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού.

Αξιοσημείωτο αυτής τη δεύτερης φάσης της πανδημίας είναι το γεγονός πως καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλοί αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων, συγκριτικά με τους αντίστοιχους αριθμούς κρουσμάτων της άνοιξης.

Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία  μαζί με τη Ρωσία, καταγράφουν αθροιστικά περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα καθιστώντας την Ευρώπη επίκεντρο του δεύτερου κύματος.

Πέφτουν τα ημερήσια κρούσματα μετά τη λήψη μέτρων

Παρά την ανησυχητική πορεία όμως του ιού, με μια πιο προσεκτική προσέγγιση των δεδομένων διακρίνονται και ενθαρρυντικά στοιχεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το οποίο επισημαίνει πως την περασμένη εβδομάδα, και έπειτα από την υιοθέτηση νέων περιορισμών, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. άρχισε να υποχωρεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων.

Επίσης, σε μικρότερες χώρες της Ευρώπης που επλήγησαν βαριά από την δεύτερη φάση της πανδημίας, όπως είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Τσεχία, παρατηρείται μεγάλη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων- και πάλι, ωστόσο, έπειτα από την επιβολή αυστηρών μέτρων. Τα ημερήσια κρούσματα στο Βέλγιο, για παράδειγμα, αγγίζουν πλέον τις 4.300, από τις 20.000 που καταγράφονταν πριν από δύο εβδομάδες.

Τα ενθαρρυντικά αυτά σημάδια εμφανίστηκαν αφού αυτές οι  χώρες επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων, των μπαρ και των εστιατορίων, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η πανδημία.

Η Ιρλανδία, μια από τις πρώτες που επέβαλε εκ νέου περιορισμούς, μείωσε τον αριθμό των νέων λοιμώξεων σε 240 τις τελευταίες 24 ώρες από περισσότερες από 1.200 την ημέρα στα μέσα Οκτωβρίου.

Σχολιάζοντας την αποκλιμάκωση αυτή των κρουσμάτων, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν χαρακτήρισε ενθαρρυντικούς τους νέους αριθμού, ωστόσο, έκρινε ότι  είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια νέα τάση.

Είναι νωρίς για να μιλήσουμε για τάση αποκλιμάκωσης 

Η Ευρώπη ξεπέρασε, σύμφωνα με το πρακτορείο, τις ΗΠΑ σε ποσοστά μολύνσεων από τον κορωνοϊό, νωρίτερα το φθινόπωρο. Και τα κρούσματα παραμένουν υψηλά στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, πέρασαν ξανά μπροστά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην Ευρώπη καταγράφηκαν 320 νέα ημερήσια ανά εκατομμύριο κατοίκων, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν 445 ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια όμως, οι θάνατοι εξακολουθούν να αυξάνονται, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υπολογίζει ότι στις χώρες της Ευρώπης, μαζί με  την Ρωσία, παρατηρείται άνοδος 44% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Νοεμβρίου. Οι νοσηλείες σε ΜΕΘ στη Γαλλία εξακολουθούν να αυξάνουν με αυτές που αφορούν Covid-19 να έχουν πληρότητα 94% την Τετάρτη.

Παράλληλα, η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας στη Γαλλία αυξάνεται συνεχώς, με τους θαλάμους Covid να είναι γεμάτοι στο 94% της χωρητικότητας την Τετάρτη.

Οι δείκτες αυτοί χρειάζονται χρόνο ώστε να σημειώσουν μείωση, τονίζει το πρακτορείο σημειώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί πέφτουν σε δεύτερο χρόνο. Έτσι χρειάζεται να περάσει ένα διάστημα μέχρις ότου φανεί η μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των νεκρών, ενώ  απαιτείται σταθερά ιδιαίτερη προσοχή, όπως απέδειξε η εμπειρία της άνοιξης.

«Αυτός είναι ένας μαραθώνιος και είμαστε κοντά στην αρχή, όχι κοντά στον τερματισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο σε πρόσφατη  συνέντευξη, αναγνωρίζοντας κάποια σημάδια βελτίωσης. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακροπρόθεσμα μέτρα», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr