Skip to main content

Τουρκία: Επικηρύσσει εξόριστο Παλαιστίνιο για 630 χιλιάδες ευρώ

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει αμοιβή 630.000 ευρώ για κάθε πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη του Παλαιστίνιου Μοχάμεντ Νταχλάν, πρώην ισχυρού άνδρα της Γάζας, ο οποίος βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Επεξεργαζόμαστε ένα μέτρο που αφορά τον Νταχλάν. Θα τον βάλουμε στην κόκκινη λίστα (των καταζητούμενων τρομοκρατών)», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού στην εφημερίδα Hurriyet.

Η αμοιβή για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγήσει στη σύλληψή του θα οριστεί στα τέσσερα εκατομμύρια τουρκικές λίρες, δηλαδή 630.000 ευρώ.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον Νταχλάν ότι ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι είναι ένας μισθοφόρος στην υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο 58χρονος Νταχλάν, πρώην ισχυρός άνδρας της οργάνωσης Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας είναι αντίπαλος από παλιά του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, του οποίου υπήρξε στο παρελθόν έμπιστος συνεργάτης.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν συχνά τον Νταχλάν ότι έπαιξε ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 κατά του Ερντογάν, βοηθώντας το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στον οποίο η Άγκυρα απέδωσε αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος.

Επιπλέον, τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τον Νταχλάν για εμπλοκή στον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Η ανακοίνωση της αμοιβής για τη σύλληψή του γίνεται τρεις εβδομάδες μετά την αντιπαράθεση μέσω τηλεοπτικών δικτύων μεταξύ αυτού και του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη στα τέλη Οκτωβρίου στο παναραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι προσφέρουν καταφύγιο σε «έναν τρομοκράτη που ονομάζεται Μεβλούτ Νταχλάν».

Ο Νταχλάν απάντησε εξαπέλυσε φραστική επίθεση στον πρόεδρο Ερντογάν, κατηγορώντας τον ότι στηρίζει «τρομοκρατικές ομάδες» στη Συρία, ότι «λεηλάτησε τον χρυσό από την κεντρική τράπεζας της Λιβύης» και ότι «πιστεύει ότι είναι ο εμίρης των πιστών» στον αραβομουσουλμανικό κόσμο.

Ο πρώην ισχυρός αρχηγός της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας στη Γάζα έπεσε σε δυσμένεια μετά την πανωλεθρία των δυνάμεών του από τους μαχητές της Χαμάς το 2007, όταν το ισλαμιστικό κίνημα ανέλαβε δια της βίας τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα.

naftemporiki.gr με ΑΜΠΕ, AFP