Τελετές και εκδηλώσεις μνήμης οργανώνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην Αυστραλία, μία τελετή πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μνημείο Πολέμου στην Καμπέρα, ενώ στην Αδελαΐδα αεροσκάφος σκόρπισε στον ουρανό χιλιάδες χάρτινες παπαρούνες.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μίλησε για τη θυσία των νεκρών του πολέμου. «Έδωσαν το δικό τους σήμερα για το δικό μας αύριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμπέρα. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι υπηρέτησαν στον αυστραλιανό στρατό, εκ των οποίων περισσότεροι από 300.000 είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Περίπου 62.000 σκοτώθηκαν, ενώ τότε η Αυστραλία είχε μόλις 5 εκατομμύρια κατοίκους.
Στη Νέα Ζηλανδία, οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τήρηση δύο λεπτών σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με 100 κανονιοβολισμούς στη Θάλασσα του Ουέλινγκτον, την ώρα που σε όλη τη χώρα ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών και οι άνθρωποι χτυπούσαν πανηγυρίζοντας τις κόρνες των αυτοκινήτων τους.
«Οι καμπάνες και όλοι αυτοί οι ήχοι θυμίζουν την χαρά και την ελπίδα που κατέκλυσε τη Νέα Ζηλανδία όταν ανακοινώθηκε η είδηση για την ανακωχή», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άντερν σε ομιλία της στο εθνικό μνημείο για τον πόλεμο στο Ουέλινγκτον.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στις τελετές που έγιναν σε όλη τη χώρα.
Περισσότεροι από 100.000 Νεοζηλανδοί, περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού της χώρας εκείνη την εποχή, υπηρέτησαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνολικά 18.300 έδωσαν τη ζωή τους.
«Καμία οικογένεια, κανένα χωριό της Νέας Ζηλανδίας δεν γλίτωσε από τις συνέπειες του πολέμου», δήλωσε η Σάρα Ντέιβις, επικεφαλής της διοργάνωσης των τελετών στη Νέα Ζηλανδία για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όλα τα βλέμματα ωστόσο είναι στραμμένα στο Παρίσι, όπου περίπου 70 ηγέτες από όλον τον κόσμο παραβρίσκονται στους εορτασμούς, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο Παρίσι βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην Αψίδα του Θριάμβου θα πραγματοποιηθεί η διεθνής εκδήλωση για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής που υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1918 στο περίφημο βαγόνι του τρένου, στο δάσος της Κοπιένης 70 χλμ βόρεια του Παρισιού.
Στις 16:30 ώρα Ελλάδας, ο Εμανουέλ Μακρόν συνοδευόμενος από τους ηγέτες θα κηρύξει την έναρξη του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, στο συνεδριακό χώρο της Βιλέτ στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού.
Μεγάλος απών από το Φόρουμ για την Ειρήνη ο Τραμπ
Τον αρνητισμό του για τις πρωτοβουλίες του Εμανουέλ Μακρόν έδειξε ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνοντας από την Ουάσιγκτον ότι δεν σκοπεύει να συμμετέχει στο Φόρουμ για την Ειρήνη την Κυριακή το απόγευμα.
Έτσι, την ώρα που όλοι οι ηγέτες θα είναι μαζί γύρω από τον Μακρόν για την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Τραμπ θα επισκεφθεί μόνος το νεκροταφείο των Αμερικανών στρατιωτών στο Μπουά Μπελό βόρεια του Παρισίου.
«Ο Τραμπ σνομπάρει το Φόρουμ», ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στον Τύπο ενώ στη συνέχεια το «Φόρουμ για την ειρήνη» κέρδισε τον τίτλο «Φόρουμ αντί-Τραμπ».
«Πολυμέρεια και πολυπολιτισμικότητα» στις διεθνείς σχέσεις, που προβάλλονται από το Φόρουμ, είναι έννοιες που δεν αποδέχεται και δεν θέλει καν να ακούει ο Αμερικανός πρόεδρος που προτιμάει τις διμερείς διαπραγματεύσεις.
Στο περιθώριο άλλωστε των εκδηλώσεων στο Παρίσι, υπήρξε λόγος για τετ-α-τετ συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που όμως τελικά δεν θα γίνει.
Περίπου 60 οργανώσεις ακτιβιστών σχεδιάζουν αργότερα την Κυριακή διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Τραμπ στο Παρίσι.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, BBC