Του Γιώργου Φωκιανού
[email protected]
Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση δύο -αν μη τι άλλο- «απρόβλεπτων» ηγετών, του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι διεθνείς αναλυτές σχολιάζουν πως το γυαλί των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είναι ραγισμένο, ωστόσο, οι δύο πρόεδροι φαίνεται πως έχουν την «ικανότητα» να το …κολλήσουν κόντρα στις προβλέψεις, αλλά και τα ψηφίσματα για κυρώσεις από τους «ενωμένους» στο ζήτημα Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς βουλευτές.
Μπορεί οι σχέσεις των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων να βρίσκονται στο ναδίρ, εξαιτίας του έντονου φλερτ Άγκυρας – Μόσχας και της τουρκικής εισβολής στη Βορειοανατολική Συρία και η κρίση στις διμερείς τους σχέσεις να διαδέχεται η μια την άλλη, παρόλα αυτά σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές η Τουρκία «χρειάζεται» τις ΗΠΑ και το αντίθετο και ο Τούρκος πρόεδρος ποντάρει πλέον μόνο στην προσωπική του σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι S-400 και τα F-35
H αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, κόντρα στην άποψη και τη θέση επί του ζητήματος της Ουάσιγκτον, είχε ως αποτέλεσμα το Κογκρέσο να ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για τους S-400, χωρίς άμεσο αποτέλεσμα -πέραν του παγώματος της συμμετοχής της Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35- που σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι προσωρινό.
Πυρ ομαδόν κατά της Τουρκίας
Την ίδια ώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων που ψήφισε υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων (με μη δεσμευτικό ψήφισμα), αναμένει από την Γερουσία και τον Λευκό Οίκο να πράξει τα δεόντα και να «τρίξει τα δόντια» με απτές πράξεις κατά της Τουρκίας.
«Πρωτεργάτης» θεωρείται ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος πριν από λίγες μέρες ζήτησε την ακύρωση της επίσκεψης του πρόεδρου της Τουρκίας, προτρέποντας παράλληλα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να προσκαλέσει τους ηγέτες των Κούρδων της Συρίας στην Ουάσιγκτον.
Ο Μενέντεζ συνεχίζει να καλεί τον Λευκό Οίκο να ξεμπλοκάρει άμεσα τις προβλεπόμενες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση των S-400, τονίζοντας πως η κυβέρνηση παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία, καθώς οι κυρώσεις δεν έχουν προαιρετικό χαρακτήρα.
«Η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος. Πόσες φορές πρέπει να δούμε την Τουρκία να προδίδει τις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ; Πόσες φορές πρέπει να δούμε ότι ο Ερντογάν επισκέπτεται τη Ρωσία για να φιλήσει το δαχτυλίδι του Πούτιν;», αναρωτήθηκε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
Η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ΗΠΑ «η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», σε αντίθεση με την Τουρκία που ολοένα και απομακρύνεται από τη Συμμαχία.
Στο πλαίσιο αυτό της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών, η Αθήνα -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- προσβλέπει να κερδίσει όσα μπορεί από την απομάκρυνση Ουάσιγκτον – Άγκυρας, καθώς «μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα θα είναι ο πιο ικανός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Μεσόγειο».
Μπόλτον: Η προσέγγιση Τραμπ για την Τουρκία γίνεται με προσωπικά ή οικονομικά συμφέροντα
Στην απρόβλεπτη πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ με την Τουρκία αναφέρθηκε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον χειρισμό από τον Αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας ότι η προσέγγιση του δεν ευθυγραμμίζεται με αυτή των συμβούλων του. Επέκρινε, επίσης, την αδιαφορία του Τραμπ στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία που έχει διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο, μετά την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.
Παράλληλα, ο Μπόλτον υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Τραμπ και της αμερικανικής πολιτικής για την Τουρκία γίνεται με προσωπικά ή οικονομικά συμφέροντα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.
naftemporiki.gr