Skip to main content

Πίεση Ε.Ε. προς Ουκρανία για μεταρρυθμίσεις στη σύνοδο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πίεσαν την Ουκρανία να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα φέρουν τη χώρα πλησιέστερα στη Δύση, όμως το Κίεβο απάντησε ότι χρειάζεται μια υπόσχεση ότι θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ένωση.

Την ώρα που οι μάχες με τους φιλορώσους αποσχιστές κλιμακώνονται στην ανατολική Ουκρανία, οι ηγέτες της Ε.Ε. πραγματοποίησαν μια σύνοδο κορυφής με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και πέντε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες για να στείλουν επίσης ένα μήνυμα ότι η οικονομική συνεργασία δεν χρειάζεται να είναι ανταγωνιστική έναντι της Μόσχας.

«Μια υπόσχεση ένταξης στην Ε.Ε. είναι σημαντική, είναι συμβολική», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Αλεξάντρ Ντανίλιουκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ με την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και τη Λευκορωσία.

«Καμιά άλλη χώρα δεν φάνηκε πρόθυμη να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο τίμημα όπως εμείς», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, αναφερόμενος στην φιλοευρωπαϊκή ουκρανική εξέγερση του 2013-2014.

Το Κίεβο θεωρεί ότι μια υπόσχεση ένταξης είναι το επόμενο βήμα μετά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. και αφού κέρδισε για τους πολίτες του το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην ασκεί υπερβολική πίεση, σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να μειώσουν τη μετανάστευση και να αντιμετωπίσουν ακροδεξιά πολιτικά κόμματα στις χώρες τους.

«Πείσμα με τις μεταρρυθμίσεις»

«Το πείσμα είναι καλό, αλλά το σημαντικότερο δεν είναι οι εγγυήσεις για την είσοδο (στην ΕΕ), αλλά να έχεις πείσμα με τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

«Οποιαδήποτε ένταξη αξίζει μόνο στον βαθμό που είναι ευεργετική για την Ουκρανία», πρόσθεσε αναφερόμενη στην ανάγκη της χώρας να προβεί σε μεταρρυθμίσεις ώστε να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές της ΕΕ για τις επιχειρήσεις, την υγεία, το εμπόριο κλπ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ φάνηκε να συμφωνεί με τη θέση αυτή, λέγοντας ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για να συζητήσουμε οποιαδήποτε μελλοντική ουκρανική ένταξη στην Ε.Ε.

Οι ηγέτες της Ένωσης αναμένεται να «αναγνωρίσουν τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στη δήλωση της συνόδου κορυφής – πρόκειται για την ορολογία που χρησιμοποιεί η ΕΕ όταν θέλει να μιλήσει για στενότερες σχέσεις, αλλά όχι ένταξη.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι το Κίεβο δεν επιβεβαίωσε ότι θα υπογράψει τη δήλωση της συνόδου κορυφής της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».

Η μη υπογραφή της θα αποτελούσε πλήγμα στην πολιτική της ΕΕ, όμως η Ουκρανία είναι δυσαρεστημένη με το γεγονός ότι τη βάζουν στην ίδια ομάδα με τη Λευκορωσία, μια σύμμαχο της Ρωσίας, ο αυταρχικός ηγέτης της οποίας,  Αλεξάντρ Λουκασένκο, δεν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής παρά το γεγονός ότι προσκλήθηκε για πρώτη φορά.

Με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να δημιουργήσει έναν εξωτερικό κύκλο δημοκρατιών της αγοράς από τον Καύκασο μέχρι τη Σαχάρα χωρίς να προσφέρει ένταξη στην ΕΕ, μια πολιτική που έχει μέχρι στιγμής περιορισμένη επιτυχία.