Skip to main content

Το 2012 στο «top 10» των θερμότερων ετών

Το περασμένο έτος ήταν ένα από τα δέκα θερμότερα στα χρονικά, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ ιστορική συρρίκνωση κατέγραψαν και οι πάγοι της Αρκτικής. Οι επιστήμονες της υπηρεσίας υποστηρίζουν ότι οι ακραίες τάσεις που παρατηρήθηκαν συνιστούν «τη νέα φυσιολογική κατάσταση».

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση με τίτλο «Η Κατάσταση του Κλίματος το 2012», μόνο η Γροιλανδία έχασε το 97% του παγοκαλύμματός της το περασμένο καλοκαίρι – ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα εξακολούθησαν να ανεβαίνουν, με τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα να σπάνε για πρώτη φορά το φράγμα των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm).

«Πολλά από τα μοντέλα σχεδιασμού υποδομών βασίζονται στην υπόθεση ότι το μέλλον θα είναι στατιστικά παρόμοιο με το παρελθόν και σίγουρα τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να θέσουν υπό αμφισβήτηση κατά πόσο η υπόθεση αυτή ευσταθεί», δήλωσε η αρμόδια αξιωματούχος της NOAA Κάθριν Σάλιβαν εκφράζοντας την ελπίδα ότι η έκθεση θα βοηθήσει κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινότητες να προετοιμαστούν καλύτερα. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συχνότερα και πιο έντονα απ’ όσο υποθέταμε».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες σε ξηρά και θάλασσα ήταν οι όγδοες ή ένατες υψηλότερες (ανάλογα με τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν), από τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις. Πάντως παρότι οι θερμοκρασίες, τα τελευταία 50 χρόνια, ανεβαίνουν με ρυθμούς 0,15 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, την περίοδο 2002-2012 κατέγραψαν μείωση 0,05 βαθμών.

«Πολλοί άνθρωποι αρέσκονται να λένε ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση σταμάτησε το 1998 γιατί οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν με πολύ αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο κλιματολόγος Τζέιμς Ρένουικ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Ο πάγος, όμως, λιώνει ταχύτερα, ο ωκεανός θερμαίνεται περισσότερο και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ταχύτερα. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι συνολικά το κλιματικό σύστημα εξακολουθεί να θερμαίνεται, κάτι που θα συμβαίνει όλο και ταχύτερα».

Η έκθεση συντάχθηκε από τους ερευνητές της αμερικανικής υπηρεσίας σε συνεργασία με 384 επιστήμονες από 52 χώρες.