Skip to main content

ΟΗΕ: Η απώλεια της βιοποικιλότητας απειλεί σοβαρά την ανθρώπινη διατροφή

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιοποικιλότητα και την αδυναμία του πλανήτη να την προστατεύσει επισημαίνει για μία κόμη φορά ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας για πρώτη φορά τις ολέθριες συνέπειες στην παραγωγή τροφίμων.

Στην πρώτη του σχετική έκθεση, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, τόνισε την πολύ σημαντική απώλεια των φυτών, των ζώων και των μικροοργανισμών που αποτεθούν το θεμέλιο για την παραγωγής της καθημερινής διατροφής.

Τον κίνδυνο επισημαίνουν επιστήμονες σε έκθεσή τους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, και στην οποία διαπιστώνεται ότι η αλλαγή χρήσης της γης, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή, όλα συντελούν στην απώλεια της βιοποικιλότητας. Και μολονότι υπάρχουν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον, δεν αναπτύσσονται με τόσο ταχείς ρυθμούς ώστε να περιοριστεί η απώλεια.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, περίπου το 20% της βλάστησης έχει καταστεί λιγότερο παραγωγική, αναφέρεται στην έκθεση, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από 91 χώρες και είναι η πρώτη του είδους.

Οι σημαντικές απώλειες αφορούν είδη τα οποία εμπλέκονται έμμεσα στην παραγωγή τροφής, όπως τα πουλιά τα οποία τρέφονται με τα παράσιτα των καλλιεργειών και τα δέντρα που ζουν στο νερό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, σε διαρκή καθοδική πορεία βρίσκονται το 63% των φυτών, το 11% των πουλιών και το 5% των ψαριών.

Σταθερά μειώνονται επίσης οι επικονιαστές, πολύ σημαντικοί για τα τρία τέταρτα των καλλιεργειών του πλανήτη. Εκτός μάλιστα από τη γνωστή πλέον δραματική μείωση των μελισσών και άλλων εντόμων, η έκθεση αναφέρει ότι το 17% των επικονιαστών σπονδυλωτών, όπως οι νυχτερίδες και τα πτηνά, απειλούνται με εξαφάνιση.

naftemporiki.gr