Skip to main content

ΗΠΑ: Ψαλίδι σε όλες τις δαπάνες, εκτός από την άμυνα, στο νομοσχέδιο Μπάιντεν για το χρέος

REUTERS/Evelyn Hockstein

Γλύτωσε το σχέδιο Μπάιντεν για τη διαγραφή του φοιτητικού χρέους.

Το περιβόητο νομοσχέδιο Μπάιντεν για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ έλαβε το πράσινο φως και από τη Γερουσία, με ευρεία πλειοψηφία και τώρα μένει μόνο η υπογραφή του Αμερικανού προέδρου για να μην κηρύξει στάση πληρωμών η χώρα, μια κατάσταση που βέβαια ούτως ή άλλως θα ήταν απίθανη.

Ήταν μια συμφωνία που μάλλον δεν ικανοποίησε κανέναν, αλλά εκμεταλλεύτηκαν σίγουρα οι Ρεπουμπλικανοί προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην ατζέντα του Μπάιντεν, με δεδομένη και την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σκληροπυρηνικοί τραμπιστές του GOP, κατέκριναν το νομοσχέδιο και προσωπικά τον πρόεδρο του Σώματος, Κέβιν Μακάρθι, ενώ εκπρόσωποι της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών, όπως η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, «είδαν» στη συμφωνία, εξυπηρέτηση επιθυμιών των Ρεπουμπλικανών.

Τι περιλαμβάνει όμως το σχέδιο νόμου;

Αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους έως το 2025

Στη συμφωνία που πέρασε από το Κογκρέσο, δεν αύξησαν το όριο σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, αλλά το ανέστειλαν εντελώς μέχρι το 2025. Αυτό επιτρέπει να πληρώνουν τους λογαριασμούς μέχρι εκείνη την ημερομηνία και έτσι η επόμενη μάχη για την αύξηση του ανώτατου ορίου δεν θα επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές.

Και ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση μόλις υπογραφεί η συμφωνία, διότι μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα είχε παγκόσμιο αντίκτυπο.

Πλαφόν στις δαπάνες αλλά όχι στην άμυνα

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήθελαν πάγωμα των συνολικών δαπανών για 10 χρόνια, με αύξηση των αμυντικών δαπανών και περικοπές σε άλλους τομείς. Η συμφωνία διατηρεί τις μη αμυντικές δαπάνες αμετάβλητες το επόμενο έτος, με αύξηση 1% το 2025.

Οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν σε 886 δισ. δολάρια, που αντιστοιχεί σε αύξηση 3% σε σχέση με φέτος.

Θα αυξηθεί επίσης η πλήρης χρηματοδότηση της ιατρικής περίθαλψης των βετεράνων του στρατού, όπως είχε επιδιώξει ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι αυτό που ήθελε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, αλλά είναι κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού και δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις των «γερακιών» των Ρεπουμπλικανών.

Επιστροφή μη χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων του Covid

Καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία έληξε επίσημα τον Μάιο, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν υποστηρίξει την επιστροφή των κονδυλίων ανακούφισης που δεν είχαν δαπανηθεί.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολόγισε ότι αυτό θα ανέλθει σε περίπου 30 δισ. δολάρια.

Αυτό είναι μια νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς, αν και κάποιοι Δημοκρατικοί αντέδρασαν γιατί θεωρούν ότι έτσι επηρεάζονται τα κονδύλια για τη δημόσια υγεία.

Η πρόνοια βελτιώθηκε, αλλά δεν αναθεωρήθηκε

Ένα κεντρικό αίτημα των Ρεπουμπλικανών ήταν να σκληρύνουν την πολιτική για τη διανομή των επιδομάτων πρόνοιας, βάζοντας όρους που θα έλεγαν ότι οι ικανοί δικαιούχοι θα έπρεπε να εργάζονται για να λαμβάνουν βοήθεια σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη.

Οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με το BBC, ήταν ανένδοτοι ότι αυτό δεν έπρεπε να τεθεί στο τραπέζι.

Η πρόνοια που εξέταζαν οι Ρεπουμπλικάνοι περιελάμβανε το Medicaid (υγειονομική κάλυψη για φτωχούς Αμερικανούς), το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας (SNAP) και την Προσωρινή Βοήθεια για άπορες οικογένειες (TANF).

Το Medicaid παραμένει ανέγγιχτο στη συμφωνία, αλλά η ηλικία στην οποία περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις εργασίας για όσους λαμβάνουν SNAP αυξήθηκε από τα 50 στα 54 έτη.

Ο Λευκός Οίκος πέτυχε εξαιρέσεις στις απαιτήσεις για τα κουπόνια τροφίμων για τους βετεράνους και τους άστεγους, αλλά οι αυστηρότερες απαιτήσεις εργασίας συνολικά είναι μια νίκη για τους Ρεπουμπλικάνους.

Κεφάλαια για την επιβολή φορολογικών κανόνων στους πλούσιους Αμερικανούς

Ο Μπάιντεν συμφώνησε να περικόψει 20 δισ. δολάρια, αλλά να διαθέσει τα χρήματα αυτά σε άλλες μη αμυντικές δαπάνες. Οι Δημοκρατικοί ήθελαν δαπάνες 80 δισ. δολάρια για την εφορία για να ελέγχει τους πλουσιότερους Αμερικανούς. Αυτό έφερε την αντίδραση Ρεπουμπλικανών, το έβλεπαν ως μέσο ελέγχου των πλούσιων συμπολιτών τους.

Ευκολότερη λήψη αδειών για ενεργειακά έργα

Νέοι κανόνες θα διευκολύνουν τόσο τα έργα ορυκτών καυσίμων όσο και τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να λαμβάνουν άδειες.

Βασικά, θα εξορθολογιστεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αξιολόγησης και ενδεχομένως τα έργα θα ξεκινήσουν γρηγορότερα.

Και τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για την κατασκευή νέων ενεργειακών υποδομών, αλλά διαφωνούν σχετικά με το ποια έργα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν περισσότερα έργα για αγωγούς φυσικού αερίου και έργα ορυκτών καυσίμων- οι Δημοκρατικοί θέλουν περισσότερη καθαρή ενέργεια. Αυτή ήταν άλλη μια κόκκινη γραμμή για ορισμένους προοδευτικούς Δημοκρατικούς.

Τι δεν περιλαμβάνεται

Τα φοιτητικά δάνεια

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήθελαν να ακυρωθεί το σχέδιο Μπάιντεν για τη διαγραφή του φοιτητικού χρέους, αλλά δεν το κατάφεραν.

Η υπόθεση του φοιτητικού χρέους της κυβέρνησης Μπάιντεν θα κριθεί τελικά από το Ανώτατο Δικαστήριο. Όμως το νομοσχέδιο απαιτεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν να ακολουθήσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό της τρέχουσας παύσης – που ισχύει από την έναρξη της πανδημίας – στην αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Φορολογικές αυξήσεις

Οι Δημοκρατικοί είχαν στοχοποιήσει τους πλούσιους Αμερικανούς για νέες αυξήσεις φόρων, αλλά εδώ δεν υπάρχουν νέοι φόροι. Σίγουρα δεν τους βρίσκει ευχαριστημένους. Ήταν ήδη επικριτικοί που ο Λευκός Οίκος δεν έκανε τους φόρους για τους πλούσιους και τους ισχυρούς το επίκεντρο των συνομιλιών τους.

Καθαρή ενέργεια

Οι Ρεπουμπλικανοί ήθελαν να καταργήσουν βασικές διατάξεις του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα, αλλά δεν άγγιξαν το ζήτημα.

Είναι μια νίκη και για τους δύο – σίγουρα όσον αφορά τους πιο «πράσινους». Ο αμερικανικός όμιλος της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας American Clean Power Association δήλωσε ότι »επικροτεί τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι που έδωσαν προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα έναντι της κομματικής πολιτικής».