Skip to main content

Η Fed μπορεί να σταματήσει την άνοδο των επιτοκίων

REUTERS/Leah Millis

Η κατάσταση έχει ηρεμήσει, αλλά χρειάζεται ακόμη παρακολούθηση, προειδοποίησε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών.

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφύγει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.

Μιλώντας στο podcast του Φαρίντ Ζακάρια στο CNN, η Γέλεν είπε ότι οι τράπεζες «πιθανότατα μπορούν να γίνουν λίγο πιο προσεκτικές» όσον αφορά τον δανεισμό στον απόηχο της πρόσφατης αναταραχής στον κλάδο. Αυτό θα οδηγούσε σε μειωμένο δανεισμό προς την οικονομία, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να αποτελέσει «υποκατάστατο» σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, τόνισε η Γέλεν, που διετέλεσε πρόεδρος της Federal Reserve για πολλά χρόνια.

Το ερώτημα άλλωστε κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ ή της Ευρώπης θα αυξήσουν τα επιτόκια για να αντισταθμίσουν τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού συζητείται έντονα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν στο 4,75 % έως 5,0%,μέσα σε ένα χρόνο.

Οι ειδικοί στις χρηματοπιστωτικές αγορές υποθέτουν ότι θα υπάρξει άλλη μια αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο.

Η Γέλεν είπε ότι σταθεροποιήθηκαν οι εκροές καταθέσεων, λόγω της πολιτικής δράσης για τον περιορισμό της συστημικής απειλής για τις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκλήθηκε από την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank, τον Μάρτιο.

Η κατάσταση έχει ηρεμήσει, αλλά χρειάζεται ακόμη παρακολούθηση, προειδοποίησε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «οι  τράπεζες είναι πιθανό να γίνουν λίγο πιο προσεκτικές σε αυτό το περιβάλλον».

«Βλέπαμε ήδη κάποια αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού στο τραπεζικό σύστημα πριν από αυτό το επεισόδιο, και αυτή μπορεί να αυξηθεί», σημείωσε η Γέλεν. «Επομένως, νομίζω ότι οι προοπτικές για μέτρια ανάπτυξη και μια συνεχιζόμενη ισχυρή αγορά εργασίας με τον πληθωρισμό να μειώνεται, παραμένουν σε ισχύ» τόνισε η αμερικανίδα υπουργός  Οικονομικών.