Skip to main content

Οι τραπεζίτες της Wall Street ετοιμάζονται για μεγάλες περικοπές μισθών και μπόνους

REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

JPMorgan, Bank of America , Citigroup και Jefferies Financial Group σχεδιάζουν να μειώσουν τα μπόνους κατά περίπου 30%

Τα τραπεζικά έσοδα της Γουόλ Στριτ δεν είχαν μειωθεί ποτέ τόσο πολύ όσο φέτος. Οι τραπεζίτες ελπίζουν ότι τα μπόνους τους μπορούν ωστόσο να διατηρηθούν λίγο καλύτερα.

Οι τραπεζίτες της Wall Street λαμβάνουν συνήθως ένα μεγάλο μέρος της ετήσιας αποζημίωσής τους στο μπόνους τους. Τα διευθυντικά στελέχη βάζουν στην άκρη έσοδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και περνούν μήνες πηγαίνοντας από τραπεζίτη σε τραπεζίτη για να καθορίσουν πόσα αξίζει ο καθένας.

Το τελικό ποσό καθορίζεται τις πρώτες εβδομάδες του έτους, καθώς κλείνουν τα βιβλία, και οι τραπεζίτες συνήθως ενημερώνονται στα τέλη Ιανουαρίου για το τι θα πάρουν.

Οι αμοιβές από την παροχή συμβουλών για συμφωνίες, προσφορές μετοχών και πωλήσεις ομολόγων έχουν μειωθεί περισσότερο από 40% σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, εξανεμίζοντας έσοδα άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση σε δολάρια που έχει καταγραφεί ποτέ, χειρότερη ακόμη και από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σε απάντηση, τα στελέχη των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan, Bank of America , Citigroup και Jefferies Financial Group σχεδιάζουν να μειώσουν τα μπόνους κατά περίπου 30%, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα. Στην Goldman Sachs οι περικοπές αναμένεται να φθάσουν περίπου το 40%, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους χρηματοπιστωτικών εταιρειών στον ιστότοπο επαγγελματικής δικτύωσης Fishbowl, σχεδόν το 72% δήλωσε ότι θα σκεφτόταν να παραιτηθεί εάν το μπόνους κοπεί.

Η εργασιακή επιασφάλεια έχει αρχίσει να σέρνεται στη λίστα των ανησυχιών. Κατά την πανδημία, οι τράπεζες φορτώθηκαν με προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την έξαρση του όγκου των συναλλαγών, ιδίως στις αρχικές δημόσιες προσφορές. Είχαν επίσης σε μεγάλο βαθμό αποφύγει να ξεσκαρτάρουν όσους υπολειτουργούσαν.

Εάν οι αγορές και οι χρηματιστηριακές συμφωνίες συνεχίσουν να μαραζώνουν το 2023, ελλοχεύουν περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας.

Οι τραπεζίτες που καλύπτουν την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διευθύνοντων συμβούλων, θα μπορούσαν να πληγούν σκληρά από απολύσεις, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο κλάδος της τεχνολογίας ειδικότερα τροφοδότησε την πανδημική άνοδο των μετοχών, και οι προσφορές μειώθηκαν απότομα φέτος.

Πηγή: Wall Street Journal