Skip to main content

Η Άγκυρα χαιρετίζει το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα όλων, υποστήριξε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, «διαβάζοντας» αλλιώς τις εξελίξεις.

Το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ καλωσόρισε σήμερα η Τουρκία, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στο ξεκάθαρο μήνυμα που επέλεξε να στείλει με αυτό το Κογκρέσο προς την Άγκυρα για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα το Κογκρέσο συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.

«Τελικά η απουσία κάποιου αρνητικού στοιχείου (στο νομοσχέδιο) είναι μια θετική εξέλιξη. Την καλωσορίζουμε», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με τον Μολδαβό ομόλογό του Νίκου Ποπέσκου.

Η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου θα εξυπηρετήσει «τα συμφέροντα όλων», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η διαδικασία πρέπει να οριστικοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν».