Πάντοαν: Υπέρ ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου η Ρώμη

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 16:50
UPD:17:47
REUTERS/MAX ROSSI

«Αυτός είναι ο στόχος μας. Αν δεν ήταν (...), η νομισματική ένωση θα βρίσκεται στη μέση του ποταμού, κινδυνεύοντας από ένα πιο δυνατό κύμα και τη ρήξη. Αυτό μου το λέει η ιστορία, όχι οι ιδεολογικές πεποιθήσεις», τόνισε ο Πάντοαν (φωτ. αρχείου).

Τη βούληση της Ιταλίας για περισσότερη ολοκλήρωση στους κόλπους της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, επισημαίνοντας πως η Ρώμη υποστηρίζει την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

«Υπάρχουν δύο διαστάσεις σε μια τόσο φιλόδοξη κοινή κατασκευή όσο η νομισματική ένωση», δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στη Ρώμη. «Η πρώτη διάσταση αφορά την πειθαρχία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη», είπε, και «η δεύτερη διάσταση είναι ότι χρειάζονται κοινά στοιχεία που να κάνουν τη συμμετοχή στη νομισματική ένωση κάτι περισσότερο από απλή υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος».

«Αυτό που αποκαλούμε “risk-sharing”, το μοίρασμα των κινδύνων, είναι αυτό που έκανε τη νομισματική ένωση ισχυρότερη στη διάρκεια των ετών. Και εδώ φθάνουμε στην αμοιβαιοποίηση, τον κοινό χαρακτήρα των πόρων, είτε είναι οικονομικοί είτε πολιτικοί», συνέχισε ο Πάντοαν.

Σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ, η νομισματική ένωση θα πρέπει αργά ή γρήγορα να βασισθεί σε κοινά στοιχεία. «Κατά τη γνώμη μου σ' ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, έναν μηχανισμό εξασφάλισης έναντι των σοκ στην αγορά εργασίας, έναν κοινό προϋπολογισμό», συνέχισε.

«Αυτός είναι ο στόχος μας. Αν δεν ήταν (...), η νομισματική ένωση θα βρίσκεται στη μέση του ποταμού, κινδυνεύοντας από ένα πιο δυνατό κύμα και τη ρήξη. Αυτό μου το λέει η ιστορία, όχι οι ιδεολογικές πεποιθήσεις», τόνισε ο Πάντοαν.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα