Έντονες πιέσεις για πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις

Διαβουλεύσεις: Τι ζητούν από την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των δανειστών που «βλέπουν» πρωτογενές έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ για φέτος
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 07:28
UPD:07:35
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr

Νέο «κύμα» πιέσεων για αύξηση των φορολογικών βαρών, που θα πλήξουν πρωτίστως τα μεσαία εισοδήματα, ασκεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το κουαρτέτο των δανειστών, στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής του για μεγιστοποίηση των εισπράξεων ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους, αλλά και τα όποια «ατυχήματα» ανακύψουν στη ροή εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, η «μαύρη τρύπα» του οποίου στις φορολογικές εισπράξεις ξεπερνά τα 2,4 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι για φέτος, με βάση την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, οι δανειστές «βλέπουν» πρωτογενές έλλειμμα άνω των 3,5 δισ. ευρώ, έχουν δώσει εντολή στα τεχνικά τους κλιμάκια να σφίξουν ακόμη περισσότερο τη «θηλιά» στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να προχωρήσουν σε άμεσες παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος, που θα επιφέρουν πρόσθετες επιβαρύνσεις σε όλους τους φορολογούμενους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και χθες, κατά την προγραμματισμένη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με τους κορυφαίους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, άνοιξε όλη η «βεντάλια» των φόρων με «οδηγό» το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει φέτος για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αφού πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα ούτως ώστε η εκκαθάριση του φόρου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και να αρχίσει η καταβολή του φόρου σε πέντε δόσεις ώστε να ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2016 και να εισπραχθούν για φέτος τα 2,65 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος.

Ετσι, εκτός από το πώς θα λειτουργήσει το νέο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος τόσο οι παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στο φορολογικό σύστημα και στη φορολογική διοίκηση όσο φυσικά και το θέμα των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, που μονίμως αντικρούει η κυβέρνηση και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να το αλλάξει προς το «χειρότερο» αφού αποδίδει «καρπούς», αλλά και την αύξηση της φορολογίας των αγροτών από το πρώτο ευρώ, καθώς και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, για την οποία μάλιστα οι δανειστές προτείνουν τη μονιμοποίησή της στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Μια κίνηση η οποία, εφόσον φυσικά υιοθετηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα στην υπάρχουσα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους ή για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να προστεθεί και φόρος 0,7%-6% και από το πρώτο ευρώ για όλους όσοι δηλώνουν εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω.

Σε πρώτη φάση πάντως τα τεχνικά κλιμάκια πιέζουν:

  • Να αυξηθεί από το 4% στο 6% η εισφορά για εισοδήματα από 50.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ.
  • Να παραμείνει στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
  • Να μειωθεί από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ραγ-δαία αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ, αλλά, στον αντίποδα, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, που όμως αφορά μόνο 230 φορολογούμενους.

Παράλληλα, οι δανειστές εξακολουθούν και πιέζουν για σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

Προς πέντε δόσεις ο ΕΝΦΙΑ

Οσον αφορά πάντως το νέο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πλέον την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να έχουν τη δυνατότητα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να εξοφλήσουν τον φόρο έστω σε πέντε δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη τον Οκτώβριο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2016, ώστε τα έσοδα να υπολογιστούν στις φετινές εισπράξεις.

Το σίγουρο είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και πάλι με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ωστόσο ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προσπαθεί να λύσει την «εξίσωση» για να πληρώσουν υψηλότερο φόρο οι «έχοντες» και αισθητά λιγότερο όσοι διαμένουν στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές της χώρας.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, οι παράγοντες του υπουργείου εξετάζουν διάφορα «σενάρια», μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του ή αλλαγές στους συντελεστές για τις κατοικίες που έχουν χαμηλή αντικειμενική αξία και κυμαίνονται σήμερα από 2 έως 2,9 ευρώ/τ.μ., με ταυτόχρονη όμως αύξηση των αντίστοιχων συντελεστών για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ και σήμερα υπολογίζονται με συντελεστές 6 έως 13 ευρώ/τ.μ.

Ακόμη εξετάζεται και η περαιτέρω μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καθώς υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ για τα εν λόγω ακίνητα ήταν μειωμένος το 2014 κατά 30%, όμως οι ιδιοκτήτες ζητούν όπως η συγκεκριμένη μείωση αυξηθεί στο 50%.

Συμφωνία για ριζικές αλλαγές

Το πεδίο στο οποίο και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συμφωνούν αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και στη φορολογική διοίκηση, μέσω της υλοποίησης σειράς ενεργειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως η αύξηση των ελέγχων, η μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο τερματισμός της φορολογικής αμνηστίας και η ενίσχυση, ποσοτική και ποιοτική, των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ηδη τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπό τις εντολές του κ. Αλεξιάδη, κινούνται προς αυτές τις κατευθύνσεις, που στοχεύουν:

  • Στη βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών.
  • Στην εξάλειψη της φορολογικής αμνηστίας.
  • Στον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με απώτερο σκοπό την εξάλειψη εξαιρέσεων του φορολογικού κώδικα και την αντικατάστασή τους, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Στην ουσιαστική επάνδρωση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, των ελεγκτικών μηχανισμών και φυσικά των μονάδων υψηλού πλούτου και μεγάλων οφειλετών, αλλά και του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να στοχεύονται αποτελεσματικά η φορολογική απάτη και οι φορολογικές οφειλές των κοινωνικών ομάδων υψηλών εισοδημάτων.

Τα στελέχη του υπουργείου άλλωστε επιθυμούν με το σχέδιό τους να αυξήσουν τις επιθεωρήσεις, τους ελέγχους βάσει των κινδύνων και τις δυνατότητες είσπραξης, επιδιώκοντας να ενσωματώσουν παράλληλα τις λειτουργίες της είσπραξης φορολογικών εσόδων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση.

Νέες συναντήσεις για τράπεζες,ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά

Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθούν σήμερα στις 13:30 με τους εκπροσώπους των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ νωρίτερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, θα συζητηθούν τα εργασιακά (12:00). Αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια «ανακεφαλαίωση» των συζητήσεων.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα