Έρευνα Eltrun: Σε εκτροχιασμό οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω capital control

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 13:01
UPD:13:11
REUTERS/TORU HANAI

Της Λέττας Καλαμαρά

Λίγο πριν τον εκτροχιασμό βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις που αίφνης βρέθηκαν υπό καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων.  Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με την επίδραση των Capital Controls στις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσω ψηφιακών μέσων - κυρίως ηλεκτρονικά καταστήματα το 97% των επιχειρήσεων έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στις πληρωμές και τις εισπράξεις τους. Το 64% έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στην παραγωγή και τη διακίνηση προϊόντων.

ELTRUN

Αναλυτικά, 66% έχουν προβλήματα πληρωμής των marketing partner τους, 61% έχει αδυναμία χρήσης μεθόδων πληρωμής όπως Paypal,49% αδυναμία πληρωμής οφειλών σε προμηθευτές, 49% επίσης έχεις αδυναμία πληρωμής πιστωτικών, χρεωστικών καρτών. Από κει και πέρα 46% δηλώνει αδυναμία πληρωμής υπηρεσιών hosting, 44% αδυναμία πληρωμής υπηρεσιών cloud, 41% αδυναμία εξόφλησης και πληρωμής επιταγών, 29% άρνηση και αδυναμία πελατών να πληρώσουν με μετρητά, 8% αδυναμία καταβολής φόρων και μισθών. 

Το 78% των επιχειρήσεων έχει αντιμετωπίσει ακυρώσεις παραγγελιών πελατών, 31% έχει αδυναμία εισαγωγής πρώτων υλών, 22% έχει δυσκολίες στη συνεργασία με τις μεταφορικές εταιρείες, 17% έχει πρόβλημα με την επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου έγκρισης εισαγωγών,  14% των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να διακινήσει τα προϊόντα στο εσωτερικό, 14% έχει πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα σε αναμονή στο τελωνείο.

ELTRUN

Προς αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης το 60% των επιχειρήσεων στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές πληρωμών του εξωτερικού, με τη χρήση τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό. Παράλληλα όμως ένα υψηλό ποσοστό 44% δεν έκαναν απολύτως τίποτα. 

Από την πλευρά των εξαγωγικών επιχειρήσεων τα προβλήματα είναι εξίσου μεγάλα, το 69% των επιχειρήσεων έχει πληγεί. Αναλυτικά το 60% αντιμετωπίζει γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στις εγκρίσεις πληρωμών προμηθευτών του εξωτερικού, 40% έχει ακυρώσεις πελατών, 20% έχει δυσκολίες στη συνεργασία με τις μεταφορικές εταιρείες, 20% πιέζεται από απαιτήσεις για επιπλέον εξασφαλίσεις και 13% πλήττεται από την απουσία ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων.

ELTRUN

Πώς έχουν αντιδράσει μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους 91% έχουν προχωρήσει σε καταβολή των υποχρεώσεών τους (πρόωρη καταβολή μισθοδοσίας, φόρων), 33% έχουν αναστείλει πληρωμές σε προμηθευτές, από την άλλη πλευρά 29%  πλήρωσαν τις οφειλές τους στους προμηθευτές, το 22% έχει προχωρήσει σε downsizing (υποχρεωτική άδεια προσωπικού, ακύρωση παραγγελιών), και ένα ποσοστό 15% δεν κάνει τίποτα και περιμένει να δει τι θα γίνει.           

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα