Νουαγιέ: Κίνδυνος χάους στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία

«Αδύνατη η κανονική λειτουργία των τραπεζών αν δεν επιστρέψει η εμπιστοσύνη»
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015 10:32
UPD:10:33
EPA/FRANCK ROBICHON

Ο Κριστιάν Νουαγιέ (φωτ. αρχείου) δεν βλέπει πώς, με την παρούσα κατάσταση, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν γρήγορα, κρίνοντας ότι είναι «αδύνατον» να λειτουργήσουν κανονικά, όσο δεν θα έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη.

Για «χάος» στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι την Κυριακή, προειδοποίησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, χρειάζεται οπωσδήποτε μία συμφωνία την προσεχή Κυριακή, είναι η τελευταία προθεσμία, μετά θα είναι πολύ αργά και οι συνέπειες θα είναι πάρα πολύ σοβαρές», δήλωσε ο κ. Νουαγιέ στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 προσθέτοντας ότι «μπορεί να υπάρξουν ταραχές... ένα χάος στη χώρα».

Ο Κριστιάν Νουαγιέ δεν βλέπει πώς, με την παρούσα κατάσταση, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν γρήγορα, κρίνοντας ότι είναι «αδύνατον» να λειτουργήσουν κανονικά, όσο δεν θα έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη.

«Θα υπήρχε αμέσως επιδρομή στα γκισέ (bank run)», δήλωσε. Χρήμα δεν κυκλοφορεί πλέον στην Ελλάδα και η ρευστότητα που έχει χορηγηθεί από την ΕΚΤ είτε «έχει φύγει στο εξωτερικό», είτε «έχει μπει κάτω από τα στρώματα». Πρέπει πρώτα να επιστρέψει η εμπιστοσύνη, «μέχρι τότε, είναι αδύνατη η κανονική λειτουργία των τραπεζών», προειδοποίησε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα