Στον «ρυθμό» του τουρισμού το Costa Νavarino

Αυξημένος 28,11%, στα 43,455 εκατ., ο τζίρος της ΤΕΜΕΣ
Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015 13:18

Το Costa Navarino έχει διαφοροποιήσει πολύ τους πελάτες του, οι οποίοι προέρχονται πλέον από πολλές χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, με τους Ελληνες βέβαια να κρατούν ακόμη τα σκήπτρα.

Από την έντυπη έκδοση

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
lkar@naftemporiki.gr

Σημαντική αύξηση του τζίρου της και μείωση των ζημιών πέτυχε το 2014 η ΤΕΜΕΣ Α.Ε., η εταιρεία της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που ελέγχει το Costa Navarino.

Στον ισολογισμό χρήσης της εταιρείας «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας» αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 43,455 εκατ. ευρώ έναντι 33,920 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, σημείωσε δηλαδή μία αύξηση κατά 28,11%.

Η άνοδος των πωλήσεων οφείλεται στη γενικότερη βελτίωση που εμφάνισαν οι τουριστικές αφίξεις στη χώρα μας το 2014, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις κρατήσεις του Costa Navarino.

Επίσης οφείλεται στη συνεχή προσπάθεια του Costa Νavarino να κάνει γνωστό τον προορισμό σε όλο τον κόσμο, στις προωθητικές ενέργειες, στα event που διοργανώνει και τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού όπως αθλητικού, γκολφ κ.λπ.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες που επιμηκύνουν και την τουριστική περίοδο, ήδη το Costa Navarino λειτουργεί από Φεβρουάριο μέχρι Δεκέμβριο κάθε χρόνο, ενώ έχουν θέσει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη όλη την ευρύτερη περιοχή, με προφανή τα οφέλη για την τοπική οικονομία.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην άνοδο του τζίρου συνέβαλε και ένα «έκτακτο» γεγονός, η φιλοξενία για δύο μήνες το προηγούμενο φθινόπωρο όλου του δικτύου πωλήσεων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen η οποία παρουσίασε στο Costa Navarino το νέο μοντέλο του Passat.

Η συγκεκριμένη συμφωνία απέφερε στο συγκρότημα 22.000 διανυκτερεύσεις και βέβαια τέτοια γεγονότα δεν γίνονται κάθε χρόνο.

Το Costa Navarino έχει διαφοροποιήσει πολύ τους πελάτες του, οι οποίοι προέρχονται πλέον από πολλές χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, με τους Ελληνες βέβαια να κρατούν ακόμη τα σκήπτρα.

Η αύξηση των εσόδων συνέβαλε και στη μείωση των ζημιών, παρά την αύξηση του κόστους πωληθέντων, το οποίο ανήλθε στα 57,068 εκατ. ευρώ έναντι 50,446 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013. Η αύξηση είναι στα επίπεδα του 13,12%, μικρότερη από την αύξηση των εσόδων.

Σαν αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής οι μικτές ζημιές εκμετάλλευσης μειώθηκαν στα 13,613 εκατ. ευρώ έναντι μικτών ζημιών 16,526 εκατ. ευρώ το 2013.

Τα καθαρά αποτελέσματα για τη χρήση του 2014 ήταν ζημιές 22,245 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 26,102 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας που είναι ομολογιακά δάνεια παραμένουν στα 146,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 4,25 εκατ. ευρώ έναντι 2,018 εκατ. ευρώ στη χρήση 2013.

Πάντως, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έφτασε τα 321,33 εκατ. ευρώ από 291,56 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρά την άνοδο του υπολοίπου ζημιών προηγούμενων χρήσεων στα 146,3 εκατ. ευρώ, καθώς το μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΜΕΣ αυξήθηκε κατά 52 εκατ. ευρώ περίπου στα 356,34 εκατ. ευρώ αντί των 304,33 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013.

Λόγω της αύξησης κεφαλαίου βελτιώθηκε και η ρευστότητα της εταιρείας καθώς όπως προκύπτει από τον ισολογισμό τα ρευστά διαθέσιμα στο τέλος της χρήσης του 2104 αυξήθηκαν στα 46 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 0,73 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο Νοέμβριο ανακοινώθηκε η συμμετοχή του ομίλου Olayan στην ΤΕΜΕΣ.

Η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή του ομίλου Olayan ως τέταρτο ισότιμο μέτοχο, με 25%, με κάθε έναν από τους τρεις υφιστάμενους μετόχους, τα αδέλφια Κωνσταντακόπουλου.

Επένδυση

Σύντομα αναμένεται το πράσινο φως από τους μετόχους για την έναρξη της νέας επενδυτικής φάσης ανάπτυξης του σύνθετου τουριστικού καταλύματος ύψους 240 εκατ. ευρώ που αφορούν στη δημιουργία ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων, δυναμικότητας 300 κλινών, στην περιοχή Navarino Bay, καθώς και την ανέγερση επιπλωμένων κατοικιών δυναμικότητας 900 κλινών.

Επίσης, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών και διάφορα συμπληρωματικά οικήματα και κτήρια για την εξυπηρέτηση των κύριων υποδομών.

Το σχέδιο αυτό είναι συνέχεια της επένδυσης που προσέγγισε τα 500 εκατ. ευρώ και αφορά τα δύο ξενοδοχεία που λειτουργούν ήδη στο Navarino Dunes και δύο γήπεδα γκολφ, ένα στην περιοχή Navarino Dunes και ένα στην περιοχή Navarino Bay.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα