Επέστρεψε στα κέρδη ο όμιλος Chipita

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015 14:51
UPD:14:55

Της Δανάης Αλεξάκη

Με επιστροφή στην κερδοφορία, ενισχυμένα έσοδα και βελτίωση της εικόνας των EBIDTA, έκλεισε την περσινή χρήση ο όμιλος Chipita, η έδρα του οποίου από τις αρχές της φετινής χρονιάς έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα 326,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,2%, ενώ τα καθαρά κέρδη γύρισαν σε θετικό πρόσημο αγγίζοντας τα 12 εκατ. ευρώ από ζημίες 18 εκατ. ευρώ το 2013. Σε επίπεδο EBIDTA η εικόνα ήταν εξίσου ενισχυμένη, στα 20,9 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου αυξήθηκαν κατάτι στα 443 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τον δανεισμό, το 2014 υπήρξε περιορισμός των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 271,4 εκατ. ευρώ έναντι 282,6 εκατ. ευρώ το 2013. Σχετικά με τα ομολογιακά δάνεια, τον φετινό Ιανουάριο οι ομολογιούχοι δανείου ύψους 207 εκατ. ευρώ ενέκριναν την παράταση λήξης του έως τον Απρίλιο, προκειμένου να συζητηθούν οι όροι νέου ομολογιακού δανείου, το οποίο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Αντίστοιχα, ακόμη δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ πήραν παράταση έως το τέλος Ιουλίου.

Παράλληλα, σημαντική τόνωση της ρευστότητας ύψους 108 εκατ. ευρώ προήλθε τον φετινό Απρίλιο με την είσοδο της θυγατρικής εταιρείας της Chipita, της Edita, στο χρηματιστήριο του Καΐρου, με παράλληλη διαπραγμάτευση μέσω Πιστοποιητικών Παραστατικών Μετοχών (GDR’s) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ειδικότερα, ο όμιλος της Chipita συμμετείχε στην εισαγωγή με πώληση του 15% των μετοχών της συγγενούς εταιρείας. Τα καθαρά έσοδα από την εν λόγω πώληση ανήλθαν στα 108 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση την ιδιωτική τοποθέτηση στα χρηματιστήρια της Αιγύπτου και του Λονδίνου, καθώς και τη δημόσια προσφορά στο χρηματιστήριο της Αιγύπτου η χρηματιστηριακή αξία της Edita φτάνει τα 6,7 δισ. αιγυπτιακές λίρες (περί τα 810 εκατ. ευρώ).

Συνεργασίες - κοινοπραξίες

Παράλληλα, με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση της διεθνούς παρουσίας της, η Chipita έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σύναψη μακροχρόνιων συνεργασιών με ισχυρές εταιρείες του κλάδου των τροφίμων, δημιουργώντας κοινοπρακτικά σχήματα. Στο επίκεντρο της στρατηγικής του ομίλου βρίσκεται η αγορά της Ινδίας.

Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει με το εργοστάσιο πραλίνας, ενώ δρομολογείται και η δημιουργία εργοστασίου κρουασάν, το οποίο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο στα μέσα του 2017, επένδυση που θα αγγίξει τα 65 εκατ. ευρώ. Ελληνικό ενδιαφέρον έχει η πρόσφατη συμφωνία με την εταιρεία Μύλοι Λούλη και η δημιουργία της Grinco Holdings.

Η Chipita συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Grinco ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, με το μερίδιό της να ανέρχεται στο 40%. Στόχος της σύμπραξης είναι η δημιουργία κοινού μύλου στην Ινδία. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρία χρόνια από την ημέρα έναρξης αυτής και θα κοστίσει περί τα 15 εκατ. ευρώ. Εκτός από την Ινδία η Chipita εστιάζει και σε άλλες αγορές στις οποίες σήμερα δραστηριοποιείται, όπως είναι η Τουρκία και η Ρωσία, περιοχές όπου υπάρχει προγραμματισμός για δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής.

Εξαγορές

Όσον αφορά την πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της Νίκας από το σχήμα Chipita - Impala Invest, οι εκτιμήσεις θέλουν την οριστικοποίηση των συζητήσεων με τις τράπεζες να είναι θέμα ολίγων εβδομάδων. Η πορεία τους συνδέεται και με τις διαδικασίες για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης του ομολογιακού δανείου της αλλαντοβιομηχανίας. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα