Συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα παρουσιάσει ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ

Σάββατο, 16 Μαΐου 2015 10:47
UPD:11:23
REUTERS/SUZANNE PLUNKETT

Ο υπουργός Οικονομικών (φωτ. αρχείου) έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση 12 εκατομμυρίων λιρών (16,5 εκατ. ευρώ) από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για να ισοσκελιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός πριν από το 2020.

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015 θα καταρτίσει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν, προκειμένου να τεθούν το ταχύτερο σε εφαρμογή τα μέτρα που είχαν εξαγγείλει οι Συντηρητικοί στη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

«Πρόκειται από την 1η Ιουλίου να κάνω το ασυνήθιστο βήμα να υποβάλω τον δεύτερο κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2015», έγραψε ο Όζμπορν στην εφημερίδα The Sun. «Δεν θέλω να καθυστερήσω να κάνω πράξη τις υποσχέσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Τζορτζ Όζμπορν παραμένει στον θώκο του υπουργού Οικονομικών μετά την απροσδόκητη νίκη των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, στις οποίες ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξασφάλισε μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μια δεύτερη θητεία.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση 12 εκατομμυρίων λιρών (16,5 εκατ. ευρώ) από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για να ισοσκελιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός πριν από το 2020. Δεν έχει όμως υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πού θα γίνουν οι περικοπές.

Ο Όζμπορν έχει δηλώσει πως ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι «υπέρ των εργαζομένων», ότι θα προστατεύει το δημόσιο σύστημα υγείας (NHS), περικόπτοντας παράλληλα τις δαπάνες της δημόσιας διοίκησης και βελτιώνοντας την παραγωγικότητα.

Ο προϋπολογισμός της Βρετανίας είχε παρουσιαστεί από τον Όζμπορν την 18η Μαρτίου. Τα σχέδια προϋπολογισμού είθισται να παρουσιάζονται στο κοινοβούλιο, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη συσταθεί σε σώμα, αφού δεν έχουν περάσει παρά μόλις μερικές ημέρες από τις βουλευτικές εκλογές.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα