ΥΠΟΙΚ: Θετικός απολογισμός των επαφών στην Ουάσιγκτον

Αναφορά από Γ. Βαρουφάκη σε «έξυπνη» αναδιάρθρωση του χρέους
Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 14:48
UPD:14:53
REUTERS/MIKE THEILER

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την κ. Λαγκάρντ  έγινε σε εξαιρετικό κλίμα χωρίς να υπάρξουν «απαιτήσεις» από την μεριά του ΔΝΤ πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και χωρίς την παραμικρή υποψία «σκληρής» στάσης - είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς.

Θετικά αποτιμά το υπουργείο Οικονομικών τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και Αμερικανικούς αξιωματούχους, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την κ. Λαγκάρντ  έγινε σε εξαιρετικό κλίμα χωρίς να υπάρξουν «απαιτήσεις» από την μεριά του ΔΝΤ πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και χωρίς την παραμικρή υποψία «σκληρής» στάσης - είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στόχος του υπουργού ήταν να ενημερώσει την κ. Λαγκάρντ για τις ελληνικές θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, για την δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια και για τη σημασία μιας «έξυπνης» αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που θα αποδειχθεί επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές.

Στόχος του κ. Βαρουφάκη ήταν επίσης να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης και να προτείνει τρόπους βελτίωσης του διαπραγματευτικού πλαισίου. Μάλιστα, δεκτή έγινε, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, πρόταση του κ. Βαρουφάκη να γίνονται οι διαβουλεύσεις τόσο στο Brussels Group, όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, στη βάση προσυμφωνημένων θεματικών ενοτήτων έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες.

Η κ. Λαγκάρντ εξήγησε διεξοδικά τη σημασία που έχει για το ΔΝΤ, να κατανοηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι περιορισμοί του Ταμείου και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, που προβλέπουν οι κανονισμοί του, τονίζοντας παράλληλα πως στην περίπτωση της Ελλάδας το Ταμείο είναι διατεθειμένο, να επιδείξει την μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του.

Από την μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε τις ιδιαίτερες πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά αλληλένδετα ζητήματα όπως η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα, οι προοπτικές για επενδύσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, ο εξαγωγικός τομέας κλπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα δεν είχε τον χαρακτήρα διαπραγμάτευσης αλλά, κι αυτό έχει σημασία, εξελίχθηκε ως μια συναινετική και επιτυχημένη προσπάθεια καλύτερης κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας», επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών και σημειώνει πως η συνάντηση έκλεισε με την κοινή πεποίθηση πως η διεξαχθείσα συζήτηση βοήθησε την ποιότητα της συνεργασίας των δύο πλευρών και έθεσε σε νέα, αποτελεσματικότερη, βάση την οργάνωση των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά τις αποπληρωμές του ΔΝΤ, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι προτίθεται να φανεί συνεπής σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους δικαιούχους του ελληνικού κράτους – εντός και εκτός των συνόρων.

Επίσης, ο υπουργός συναντήθηκε με τον Νέιθαν Σιτς από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και την Καρολάιν Άτκινσον από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, τους οποίους και ενημέρωσε για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τους λόγους που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καθυστερήσει, τη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ, τις προοπτικές και τα προαπαιτούμενα ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και τα προβλήματα διακυβέρνησης και μακροοικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης.

Από την μεριά τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν τη σημασία, που δίνει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μια έντιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων/θεσμών και στη διατήρηση του ενιαίου της Ευρωζώνης. Τόνισαν δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή», ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα