Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 06:38
UPD:10:18
REUTERS/MIKE THEILER

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της διαβεβαίωσε την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Ουάσιγκτον.

«Η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές κι αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης. Σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων» με τους πιστωτές της.

Σε ερώτηση αν «θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης», ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: «Νομίζω, η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».

Διευκρίνισε δε ότι «τα κλιμάκια αποχώρησαν από την Αθήνα, γιατί πήγαν διακοπές του Πάσχα» και «από τη Δευτέρα επιστρέφουν για να συνεχίσουν κανονικά».

Από την πλευρά της, σε δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή της με τον κ. Βαρουφάκη, η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τη διαβεβαίωση του ΥΠΟΙΚ ότι η πληρωμή προς το ΔΝΤ θα γίνει στις 9 Απριλίου και υπογράμμισε ότι «η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων». «Ο υπουργός Γ. Βαρουφάκης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει προσεχώς στις 9 Απριλίου», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ στη δήλωσή της.

ΝΕΡΙΤ

«Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες», συνέχιζε η κ. Λαγκάρντ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα».

Επανέλαβε δε τη δέσμευση του ΔΝΤ να συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα «να επανέλθει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης».

ΥΠΟΙΚ: Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα η συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Σε ανακοίνωσή του για την συνάντηση, το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι η συζήτηση με την κ. Λαγκάρντ «εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης, το ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι «ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κ. Λαγκάρντ». Περαιτέρω, προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση, «συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα».

Σήμερα το πρωί (ώρα Ουάσινγκτον), ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του αμερικανικούυΥπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα κ. Καρολάιν Άτκινσον.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα