Γ. Βαρουφάκης: Καλεί τους συντελεστές της Neo Magazin να ζητήσουν συγγνώμη

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 17:13
UPD:19:14
YOUTUBE/FRANCE 24 English

«Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι ήταν παραποιημένο, όπως είχα πει», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης (φωτογραφία αρχείου).

Να ζητήσουν συγγνώμη κάλεσε τους συντελεστές της εκπομπής Neo Magazin Royale του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την παραδοχή τους ότι ήταν παραποιημένο το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να κάνει μια άσεμνη χειρονομία αναφερόμενος στους Γερμανούς.

«Στη διάρκεια του προγράμματος δήλωσα ανεπιφύλακτα ότι (το βίντεο) είναι παραποιημένο και ότι είναι κρίμα για το τηλεοπτικό δίκτυο να το χρησιμοποιεί με στόχο να δυναμιτίσει μια πολύ καλή συζήτηση που είχαμε», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι ήταν παραποιημένο, όπως είχα πει», πρόσθεσε. «Ο γερμανικός λαός αξίζει καλύτερα μέσα», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Γιαν Μπέμερμαν, παρουσιαστής σατιρικής εκπομπής του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF εξηγεί σε βίντεο που στη σελίδα της εκπομπής Neo Magazin Royale, ότι το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο κ. Βαρουφάκης να κάνει την επίμαχη χειρονομία είναι προϊόν μοντάζ και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο έγινε.

Στη συνέχεια εξηγεί πώς εξασφάλισε τη συνενοχή συνεργατών τού φεστιβάλ στο οποίο είχε συμμετάσχει ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Κροατία, οι οποίοι τον βοήθησαν να εξασφαλίσει το υλικό και να προσθέσει το περίφημο «δάκτυλο». Στη συνέχεια, το βίντεο ανέβηκε στο YouTube.

Το βίντεο μεταδόθηκε την περασμένη Κυριακή από το πολιτικό talkshow του γερμανικού δικτύου ARD, την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντούσε σε ερωτήσεις του Γκίντερ Γιάουχ.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατήγγειλε αμέσως ότι πρόκειται για προϊόν μοντάζ και ο Γερμανός δημοσιογράφος υποσχέθηκε ότι θα ερευνήσει το θέμα.

Τη Δευτέρα, η εταιρεία παραγωγής της εκπομπής του μετέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε, επικαλούμενη την άποψη «πολλών ειδικών», ότι «προς το παρόν, δεν εντοπίσθηκε κανένα στοιχείο που να δείχνει χειραγώγηση ή παραποίηση».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα