Αισιόδοξος o Κύπριος ΥΠΟΙΚ για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 09:58
UPD:10:22
Reuters/ANDREAS MANOLIS

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εμφανίστηκε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση, με την τριμερή να επιστρέφει στην Κύπρο για την έκτη αξιολόγηση.

Ο ίδιος επεσήμανε ωστόσο ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις υπονομεύει τις προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί για την κυπριακή οικονομία, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεργασθεί με τη Βουλή για άρση της εμπλοκής, που έχει δημιουργηθεί.

Λόγω της εκκρεμότητας στο θέμα των εκποιήσεων, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, η Κύπρος δεν μπόρεσε να επωφεληθεί αμέσως από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ, με την άρση εκκρεμοτήτων θα δημιουργηθούν οι προοπτικές που θα υποβοηθήσουν τον στόχο της ανάκαμψης της οικονομίας, της επανόδου στις αγορές και της αποκατάστασης της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους.

Το ΔΗΚΟ, που κρατά το κλειδί στην προώθηση των μνημονιακών νομοσχεδίων, έχει κάνει θετικές αναφορές στο πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας, αν και η συζήτηση του δεν έχει ακόμη ξεκινήσει στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αφορά την πρώτη κατοικία και τον χειρισμό των εγγυητών, θεσμός που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Κύπρο.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες όπως είπε, προκαλούν ανησυχία στην Ευρωζώνη. Ευτυχώς, τόνισε, υπήρξε κατάληξη στο χθεσινό Eurogroup και με την εφαρμογή της συμφωνίας θα αποτραπούν οι κίνδυνοι για την Ελλάδα.

«Η Κύπρος ακολουθεί διαφορετική πορεία από την Ελλάδα και οι οικονομίες των δύο χωρών έχουν αποσυνδεθεί» ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται κατανοητό από όλους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα