Να υπάρξει πρόοδος ζητούν από την Ελλάδα οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2015 18:11
UPD:20:01

Φωτογραφίες από το σημερινό Eurogroup.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπουργοί του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι τώρα πρέπει να υπάρξει πρόοδος.

«Χάνουμε πάρα πολύ χρόνο» είχε δηλώσει ο Γερούν Ντέισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup, προσθέτοντας ότι από την τελευταία συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών «έχουν γίνει λίγα όσον αφορά τις συνομιλίες και την εφαρμογή (των μεταρρυθμίσεων)».

«Και το κύριο ζήτημα τώρα», πρόσθεσε, «είναι να μη χάσουμε άλλο χρόνο». Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι «οι συζητήσεις για το πρόγραμμα και για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται πρέπει να ξαναξεκινήσουν πολύ πολύ γρήγορα».

Ερωτηθείς για την επιστολή που έλαβε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη είπε ότι την έθεσε υπ' όψιν των «θεσμών», οι συζητήσεις με τους οποίους «πρέπει να ξεκινήσουν πολύ πολύ σύντομα».

«Χάσαμε σχεδόν δύο εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων έγινε πολύ μικρή πρόοδος, οι πραγματικές συνομιλίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Πρέπει να σταματήσουμε να σπαταλάμε χρόνο και να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις, αυτό είναι το κύριο μήνυμά μου σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως σημείωσε, τo κεντρικό μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα, όχι αύριο. «Έχει δοθεί παράταση μόνο για τέσσερις μήνες και ο χρόνος μετράει αντίστροφα», συνέχισε.

«Θα στηρίξουμε περισσότερο την Ελλάδα αν συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε ο κ. Ντέισελμπλουμ, ερωτηθείς για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Αναφορικά με τα σενάρια Grexit, o Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι «πρέπει να δουλέψουμε μαζί και να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό μέλλον μέσα στην Ευρωζώνη».

Εξέφρασε τέλος την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει τη χώρα μας υπό την προϋποθέση ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο πρόγραμμα. 

Σόιμπλε: Να εφαρμοστούν τα υπεσχημένα

Να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί πως θα κάνει και κυρίως να απέχει από τη λήψη μονομερών αποφάσεων κάλεσε την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε πολλά νέα να συζητήσουμε για την Ελλάδα. Στην τελευταία μας συνάντηση υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά» ανέφερε ο Σόιμπλε.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος είπε: «Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα