Market Beat: Οι εγχώριοι επενδυτές όμηροι των αχαρτογράφητων υδάτων της διαπραγμάτευσης

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 10:29
UPD:10:29
SOOC/Nikos Libertas

Η αγορά σήμερα, αν κινηθεί με βάση τις εντυπώσεις από τη ροή των ειδήσεων θα εμφανίσει άνοδο. Οι ξένοι θεσμικοί πιθανά να αποτυπώσουν τις ίδιες προσδοκίες με αυτές που κίνησαν τους δείκτες στις ΗΠΑ και σήμερα το ΧΑ θα ακολουθήσει το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης.

Πληθαίνουν τα σημάδια πως θα υπάρξει συμφωνία και πλησιάζει η ώρα του λογαριασμού που θα γίνει έναντι της κεφαλαιοποίησης αρκετών blue chip τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για εξισορρόπηση των απωλειών του μέσου όρου από τις πιέσεις στο τραπεζικό μπλοκ. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας έχει γίνει υπόδειγμα νευρικότητας στην εξέλιξη της πορείας των τιμών από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ως σήμερα. Η δε «ελληνική περίπτωση» παρέμεινε μια παράμετρος ισχυρού επηρεασμού των διαθέσεων της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, καθορίζοντας την πορεία του ευρώ, των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ και του δολαρίου, των δεικτών των χρηματιστηρίων και κάποιες μέρες του χρυσού. Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς πληθαίνουν τα μηνύματα που δείχνουν ότι υπάρχουν ελπίδες να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της Ελλάδας, κάμπτοντας έτσι τις ανησυχίες που κλιμακώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Ωστόσο, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε αμετάβλητος, υπό το βάρος της πτώσης δεικτοβαρών μετοχών.

Σημαντικό από κάθε άποψη ήταν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενέκρινε την αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης (ΕLA) για τις ελληνικές τράπεζες στα 68,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία πολύ μικρή αύξηση έναντι του προηγούμενου ορίου, σύμφωνα με πηγή της ΕΚΤ προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, όπως μετέδωσε το Reuters. Η αύξηση του ELA είναι σημαντική για τις ελληνικές τράπεζες και δίδει στην Αθήνα κάποια περιθώρια καθώς προσπαθεί να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς πληθαίνουν τα μηνύματα που δείχνουν ότι υπάρχουν ελπίδες να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της Ελλάδας, κάμπτοντας έτσι τις ανησυχίες που κλιμακώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες την Τετάρτη, με τους επενδυτές να μην καταφέρνουν τελικά να ανατρέψουν το ενδοσυνεδριακό αρνητικό κλίμα. Μερική στήριξη στην αγορά παρείχε η νέα δέσμευση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά για όσο διάστημα χρειαστεί η οικονομία. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,10% στις 18.029,85 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,15% στις 4.906,36 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,03% στις 2.099,68 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Boston Scientific ενισχύθηκε κατά 12,4%, καθώς συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 600 εκατ. δολαρίων στην Johnson & Johnson ώστε να διευθετηθούν οι νομικές διαφορές που προέκυψαν από την απόκτηση της Guidant, πριν από περίπου μία δεκαετία. Στον αντίποδα, η Fossil Group υποχώρησε κατά 15,7%, καθώς τα κέρδη που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 απογοήτευσαν τους αναλυτές. Επίσης, η διοίκηση ανέφερε ότι τα κέρδη το 2015 δεν θα ξεπεράσουν τα 6,05 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν τα 7,52 δολάρια.

Επίσης, πτώση 2% καταγράφηκε στην κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, φθάνοντας συνολικά στο μέγεθος των 1,07 εκατ. και επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Federal Reserve τον Ιανουάριο, η πλειονότητα των αξιωματούχων της νομισματικής επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, προειδοποιώντας ότι μια πρόωρη αύξηση θα πλήξει την ανάκαμψη. Κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκαν οι επιφυλάξεις για την ισχυροποίηση του δολαρίου, τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την κατάσταση στην Ουκρανία, τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης.

ΕΥΡΩΠΗ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς πληθαίνουν τα μηνύματα που δείχνουν ότι υπάρχουν ελπίδες να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της Ελλάδας, κάμπτοντας έτσι τις ανησυχίες που κλιμακώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Ωστόσο, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε αμετάβλητος, υπό το βάρος της πτώσης δεικτοβαρών μετοχών.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 παρέμεινε αμετάβλητος  στις 6.898 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,60% στις 10.961 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,95% στις 4.799 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 379,83 μονάδες, ενώ σημείωσαν άνοδο οι 17 από τις 18 δυτικοευρωπαϊκές αγορές.

Στο ταμπλό, η Vivendi σημείωσε άνοδο 0,5%, μετά την ανακοίνωση ότι έλαβε προσφορά εξαγοράς του 20% της συμμετοχής της στην Numericable-SFR. Η προσφορά, η οποία ανήλθε στα 3,9 δισ. ευρώ, κατατέθηκε από την Altice France. Παράλληλα, η Credit Agricole έκλεισε στο +7,2%, καθώς ικανοποίησε την αγορά με τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2014. Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση κερδών 13% στα 697 εκατ. ευρώ, ενώ μείωσε κατά 42%, στα 499 εκατ. ευρώ, τις προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια. Σε επίπεδο έτους, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,34 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 6,8% σε σχέση με το 2013.

Στον αντίποδα, η Carlsberg υποχώρησε κατά 1,6%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε πτώση των κερδών του τέταρτου τριμήνου του 2014 κατά 22%. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αντικαθίσταται ο μέχρι τώρα διευθύνων σύμβουλος Joergen Buhl Rasmussen με τον Cees’t Hart.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 5,7% μειώθηκε ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, από 5,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008.

ΧΑ

Με κέρδη έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, διακόπτοντας το διήμερο πτωτικό σερί, με την αγορά να αποτυπώνει μια μετριοπαθή θετική στάση ενόψει των νέων εξελίξεων που υπάρχουν σχετικά με το αίτημα που αναμένεται να υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,06% στις 847,53 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 865,97 μονάδες και η χαμηλότερη στις 839,88. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 10,98% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 122,73 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 10,87 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ωστόσο, αν και το κλίμα από το πρωί ήταν ιδιαιτέρως θετικό στην αγορά, καθώς αύριο το πρωί καταθέτει τελικά η κυβέρνηση το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης  οι Ευρωπαίοι τήρησαν επιφυλακτική στάση για το αν το αίτημα της Αθήνας θα συνοδεύεται και από κοστολογημένα μέτρα, όπως ζητά πάγια η πλευρά των δανειστών. Αν υποβληθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, τότε αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης και μεθαύριο Παρασκευή το Εurogroup, προκειμένου να αναλυθεί προσεκτικά το ελληνικό αίτημα.

Αυτά τα δεδομένα οδήγησαν την αγορά να κρατήσει θετική μεν, επιφυλακτική δε, στάση, καθώς η κυβέρνηση διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο και τονίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταθέσει αίτημα για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος.  Από την άλλη, τον γερμανικό ΥΠΟΙΚ  έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διαχωρίζεται η παράταση της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης.

Ενδεικτικό της επιφυλακτικής στάσης ήταν ότι το μεγαλύτερο μέρος των κλαδικών δεικτών και των μετοχών βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά πολύ υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο τους, ενώ για ακόμη μία ημέρα οι συναλλαγές κατευθύνθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς από τα 223,1 εκατ. τεμάχια που διακινήθηκαν συνολικά, τα 206,2 αφορούσαν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ήτοι το 92,4%.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα θα κριθεί η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την παροχή Emergency Liquidity Assistance στις ελληνικές τράπεζες  η οποία θα διαμορφωθεί από τις εξελίξεις που θα λάβουν χώρα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης έως την έναρξη της συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην αποφυγή αρνητικής έκπληξης, αποκλείοντας κατ’ αρχάς τη διακοπή του ELA, ενώ το ζητούμενο είναι σε ποιο βαθμό ο Μάριο Ντράγκι θα πιέσει περαιτέρω προς την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, χρησιμοποιώντας το όπλο της ρευστότητας.

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 250,73 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τις 258,74 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε στα 129,2 εκατ. ευρώ και στο 97,1% του συνολικού. Από τις 25 μετοχές του θετικά έκλεισαν οι 14, χωρίς αλλαγή οι δύο και με αρνητικό πρόσημο οι υπόλοιπες εννέα. 

Ξεχώρισε η Βιοχάλκο με άνοδο 7,93% στα 3,54 ευρώ, διευρύνοντας σχεδόν στο 100% τα κέρδη της από το χαμηλό της στις 7 Ιανουαρίου 2015 (1,79 ευρώ).  Εξαιρετική η κίνηση από τα Ελληνικά Πετρέλαια με άνοδο 7,29% στη τιμή των 4,1200 ευρώ, εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων τους την επόμενη εβδομάδα. Πολύ καλή η αντίδραση της Εθνικής στο +6,78%, της Eurobank στο +6,12%, της MIG στο +6,10% (αν και είχαν βρεθεί αρκετά πιο ψηλά), ενώ δυναμικά επανέκαμψε ο Μυτιληναίος που ενισχύθηκε 4,90% και βλέπει την δική του κεφαλαιοποίηση στα 750 εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερη πτώση για τις Folli Follie (-3,76%), ΟΠΑΠ (-3,00%), Τέρνα Ενεργειακή (-2,92%),ΔΕΗ (1,34%) και ΟΤΕ (1,32%). Τρίτη σερί πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΠΑΠ (-4,55% και -8,36% οι δύο προηγούμενες με αποτέλεσμα από τα 9,90 ευρώ να βρεθεί στα 8,40 ευρώ). Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΤΕ που χθες έχασε 7,32% και την Δευτέρα 4,43% για να υποχωρήσει κατά 1 και πλέον ευρώ (1,08).

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,03% στις 871,70 μονάδες και στο +13% περίπου από την αρχή του έτους. Από τις 20 μετοχές του, θετικές βρέθηκαν οι 12, αμετάβλητες δύο και έξι με αρνητικό πρόσημο. Ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι τίτλοι των Αττικής (+7,69%), Σωληνουργεία Κορίνθου (+7,21%), Σιδενόρ (+3,41%). Να σημειωθεί ότι η αξία των συναλλαγών του δεν ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ, στις 940 χιλ. ευρώ συγκεκριμένα.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης  (+10,00%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος του Εμπορίου  (-3,75%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 80 κινήθηκαν ανοδικά, 42 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

«Μετά την επιβεβαίωση της εκτίμησης της στήλης που θυμίζουμε: «Επιμένουμε στη θέση πως η αναγνώριση τελικά της οροφής στις 268 μονάδες για τον 25άρη παρά το κλείσιμο στις 271 την Παρασκευή δεν εμπνέει ανησυχία ως την πρόσκρουση του δείκτη στις 245 μονάδες». Η αγορά μπορεί να συνεχίσει την απομάκρυνση από αυτή την ισχυρή στήριξη». Σημειώναμε χθες και αναφέραμε στην περίπτωση του αρνητικού σεναρίου επίπεδα στήριξης.

Σήμερα θα αναφερθούμε στις 258 μονάδες ως αντίσταση ενώ παραμείνει η ζώνη στις 268 η επόμενη αντίσταση που ισχύει για τη στήλη από τη Δευτέρα που σταμάτησε η άνοδος από την περασμένη βδομάδα.

Οι 258 μονάδες ήταν τιμή ανοίγματος στην ανοδική συνεδρία της 13/1 με κλείσιμο στις 268 αλλά και κλείσιμο στις 16/2 όπως και στις 4/2, στις 19/1, και αμέσως μετά ακολούθησαν καθοδικές συνεδριάσεις. Συνεπώς λειτούργησαν αρκετές φορές σαν επίπεδο αντίστασης και αν η συναλλακτική δραστηριότητα δεν είναι υψηλή από το φόβο πως οι λεπτομέρειες στη συμφωνία θα δώσουν τον τόνο (αυτές είναι παντελώς άγνωστες για την ώρα) θα λειτουργήσουν ως δοκιμασία στην σημερινή άνοδο.    

Η Αγορά παρουσιάζει στάση αναμονής και κινείται στους ρυθμούς των πολιτικών εξελίξεων - δηλώσεων - αποτελεσμάτων και πιθανών συμφωνιών. Ειδικότερα δείχνει να αισιοδοξεί, στην βάση ότι αντιδρά ήπια πτωτικά, στα αρνητικά νέα και αισιόδοξα ανοδικά στα θετικά. Ουσιαστικά δείχνει να προεξοφλείται πιθανή σύγκλιση Βερολίνου – Αθήνας.

Σήμερα

Το αμερικανικό δολάριο εμφάνισε μικρές απώλειες στην Ασία, σήμερα Πέμπτη, ενώ στα ομόλογα πραγματοποιήθηκαν κέρδη, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους σχετικά με το πόσο γρήγορα και σε ποιο ποσοστό, η Federal Reserve ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,5% και βρίσκεται σε ύψη που είχε να δει για τελευταία φορά το 2000, που τον βοήθησαν τα κέρδη σε εταιρείες από τον οικονομικό και τον ναυτιλιακό τομέα. Τα δεδομένα έδειξαν οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από τα τέλη του 2013, καθώς το αδύναμο γιέν βοήθησε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν σχεδόν επίπεδος με μεγάλο μέρος της περιοχής μακριά για τις διακοπές για το Σεληνιακό Νέο Έτος. Οι αγορές στην Κίνα, Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Νότια Κορέα ήταν κλειστές.

Αλλά οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν γιατί τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ διογκώθηκαν από πέντε φορές περισσότερο από ό, τι προέβλεπαν οι αναλυτές την περασμένη εβδομάδα. Του αμερικανικού αργού ήταν κάτω 1,51 δολάρια στα 50,63 το βαρέλι, από μια ανοδική ακίδα στα 53,41 δολάρια την Τετάρτη.

Η όρεξη για ανάληψη κινδύνου είχε βελτιωθεί όταν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι πολλά από τα μέλη της ήθελαν να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το κύριο συμπέρασμα από τα πρακτικά είναι ότι η ανησυχία για τον κίνδυνο να εξασθενίσουν οι πιέσεις στον πληθωρισμό έχει αυξηθεί και, κατά συνέπεια, η προσδοκία για την αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο είναι χαμηλότερα από ό, τι ήταν τον Δεκέμβριο.

Στη μετατόπιση των προσδοκιών δόθηκε πρόσθετη ώθηση από μια απροσδόκητα απότομη πτώση στις τιμές των αμερικανικών παραγωγών, η οποία έδειξε ότι η τιμή του δομικού πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ως το 1,2% τον Ιανουάριο, πιο μακριά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

Οι επενδυτές αντέδρασαν και οι αποδόσεις των 10ετών μειώθηκαν στο 2,07%, από την κορυφή έξι εβδομάδων του 2,16%. Αυτό βοήθησε οι μετοχές στην Wall Street να ανακτήσουν τις αρχικές απώλειες και ο Dow έκλεισε κάτω με ένα οριακό -0,1%. Ο S & P 500 έχασε -0,03%, ενώ ο Nasdaq πρόσθεσε 0,14%. Η πτώση των αποδόσεων δεν ήταν τόσο θετική για το δολάριο ΗΠΑ, που έδωσε έδαφος απέναντι στους κύριους ανταγωνιστές της. Το δολάριο υποχώρησε στα 118,65 γιεν, από 119,26 γιεν πριν από τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, ενώ το ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,1413 δολάρια από 1,1340 δολάρια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της αργότερα σήμερα, παρέχοντας στοιχεία για το ποσοστό στήριξης ή αντίστασης για την απόφαση-ορόσημο του περασμένου μήνα να αγοράσει κρατικά ομόλογα.

Το κλίμα προς το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε από τα σημάδια ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την Πέμπτη μια παράταση «δανειακή σύμβαση» με τη ζώνη του ευρώ, δεδομένου ότι ο κίνδυνος εξάντλησης των μετρητών, θα πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση από τους δύσπιστους εταίρους με επικεφαλής τη Γερμανία.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν κινηθεί ανοδικά μετά την πληροφορία πως η Αθήνα, δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτημα για παράταση της συμφωνίας δανείου για διάστημα έως έξι μήνες, ελπίζοντας ότι αυτή σηματοδότησε μια συμβιβαστική λύση της τελευταίας στιγμής για να αποτραπεί η χρεοκοπία και η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Σπύρος Παπαθανασίου της Solidus Sec

Βασικό χαρακτηριστικό της Αγοράς είναι η μεγάλη και διαρκής μεταβλητότητα των τιμών.

H ανυπαρξία κοινής αντίληψης και σαφούς πρόβλεψης, οδηγεί τους ενασχολούμενους με την Οικονομία και την Αγορά, να ασχολούνται με σενάρια πιθανοτήτων.

Η ανάλυση της Αγοράς γίνεται με την στάθμιση της πολιτικής αβεβαιότητας, λόγω της πορείας των διαπραγματεύσεων και του ανάλογου κινδύνου. Τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών και οι "δίκαιες" αποτιμήσεις αυτών δεν διαδραματίζουν πλέον πρωτεύοντα ρόλο. Ούτε ακόμη και η τεχνική ανάλυση των διακυμάνσεων των τιμών.

Η Αγορά παρουσιάζει στάση αναμονής και κινείται στους ρυθμούς των πολιτικών εξελίξεων - δηλώσεων - αποτελεσμάτων και πιθανών συμφωνιών. Ειδικότερα δείχνει να αισιοδοξεί, στην βάση ότι αντιδρά ήπια πτωτικά, στα αρνητικά νέα και αισιόδοξα ανοδικά στα θετικά. Ουσιαστικά δείχνει να προεξοφλείται πιθανή σύγκλιση Βερολίνου – Αθήνας.

Η αντικατάσταση του υπάρχοντος προγράμματος, έστω κατά 30%, με ένα σχέδιο ριζικών μεταρρυθμίσεων είναι αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου (κρατισμός, οικοδομή, δανεικά, κατανάλωση) προς ένα νέο, που θα δημιουργήσει ουσιαστική προστιθέμενη αξία.

Θα πρέπει να επικρατήσει η σύνεση και η λογική στις συνομιλίες με τους εταίρους μας, ενώ βασικό καθήκον μας πρέπει να είναι η ψυχραιμία και η νηφάλια ανάλυση των δεδομένων. Η Χώρα μας πρέπει να επιμείνει Ευρωπαϊκά σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Μην ξεχνάμε όμως ότι η αντοχή μιας αλυσίδας είναι εκείνη που έχει ο πιο αδύναμος κρίκος της. Από την άλλη, η συμπεριφορά και η ψυχραιμία των επενδυτών, αλλά κυρίως των καταθετών, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη εν μέσω των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Εταίρους.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η Fed προτίθεται να τηρήσει στάση υπομονής (να μην προβεί σε αύξηση του βασικού επιτοκίου) με δεδομένους τους κινδύνους αποπληθωρισμού

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της  FOMC του Ιανουαρίου ήταν κάπως πιο «χαλαρά» από ό, τι αναμενόταν. Το κύριο συμπέρασμα από τα πρακτικά ήταν ότι η ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο για επιβράδυνση στον πληθωρισμό έχει αυξηθεί και, κατά συνέπεια, αν και ακόμα αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ο κίνδυνος της καθυστέρησης έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα αν συνεχίσουν οι εκπλήξεις στην εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού. Περιμένουμε η μαρτυρία της προέδρου Yellen την επόμενη εβδομάδα να βοηθήσει την αποσαφήνιση της σκέψης της επιτροπής.

Η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση στο δάνειο σήμερα. Τα πρωτοσέλιδα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μια παράταση δανείου για έξι μήνες. Ενώ η δυνατότητα να ζητήσουν την παράταση των δανείων από την Ελλάδα είναι εποικοδομητική για το κλίμα στην αγορά, η γλώσσα και οι όροι της αίτησης θα εξακολουθεί να είναι σημαντική για την τελική απόφαση.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ διατήρησε την πίεση προς την Ελλάδα. Η ΕΚΤ φέρεται να αύξησε και πάλι το ποσό της ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που μπορεί να παρασχεθεί στις ελληνικές τράπεζες κατά 3,3 δις ευρώ σε συνολικά ευρώ 68,3 δις ευρώ, η οποία θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών για μία ακόμη εβδομάδα, αν η εκροή καταθέσεων συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς . Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να συμφωνήσει στην παράταση του προγράμματος ενίσχυσης τις επόμενες ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα ο ELA θα κλείσει στις 5 Μαρτίου το αργότερο. Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους παρουσιάζουν σημάδια σύγκλισης δήλωσε εξερχόμενος από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αναφερόμενος στην αίτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης τόνισε πως θα διατυπωθεί έτσι ώστε να καλύπτει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ζητώντας από την Ελλάδα αξιοπιστία στην υπόθεση του χρέους. «Η αλληλεγγύη και οι ίδιες προσπάθειες της χώρας αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και έτσι θα παραμείνουν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, νωρίτερα απόψε στην παραδοσιακή συνάντηση του CDU για την πρώτη Τετάρτη της Σαρακοστής, στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο - Πομερανία, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενέκρινε την αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης (ΕLA) για τις ελληνικές τράπεζες στα 68,3 δισ.ευρώ. Πρόκειται για μία πολύ μικρή αύξηση έναντι του προηγούμενου ορίου, σύμφωνα με πηγή της ΕΚΤ προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, όπως μετέδωσε το Reuters. Η αύξηση του ELA είναι σημαντική για τις ελληνικές τράπεζες και δίδει στην Αθήνα κάποια περιθώρια καθώς προσπαθεί να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Στα 277,4 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca-Cola HBC το 2014 από 293,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Όσον αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 30,4 εκατ. ευρώ από τα 34,3 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο έτος, υποχωρώντας κατά 11,4%. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα προτείνει προς την γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή.

Κάθε προσδοκία έχει ξεπεράσει η συμμετοχή από ενδιαφερόμενους  ιδιώτες – συνεργάτες στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΟΠΑΠ για την απόκτηση Gaming Hall. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης των τελευταίων ημερών, όπου περισσότεροι από 1200 έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις, ο ΟΠΑΠ έδωσε  παράταση μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου στη διαδικασία, όπως ακριβώς έγινε και στην αρχική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους ιδιοκτήτες πρακτορείων.

Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Attica Bank αναλαμβάνει από σήμερα ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, μετά την σύμπτυξη των αξιωμάτων του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας, η οποία αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. Ο κ. Αντωνόπουλος έως σήμερα κατείχε τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, ενώ διατελεί μέλος του διοικητικού της συμβουλίου από το 2010. Από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2014 υπήρξε πρόεδρος του δ.σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αύξηση 0,2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,4%. Η παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ στον τομέα του επιχειρηματικού εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 0,8%. Επίσης, η παραγωγή στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ενισχύθηκε κατά 2,3%, ενώ αντιθέτως στα ορυχεία μειώθηκε κατά 1%.

Στο 5,7% μειώθηκε ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, από 5,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS), ο αριθμός των ανέργων το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο του 2014 μειώθηκε κατά 97 χιλ. στα 1,86 εκατομμύρια.

Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο σήμερα, μετά τα σχόλια της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ότι δεν υπάρχει «βιασύνη» στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς μπορεί να πληγεί η ανάπτυξη. Από την άλλη, ο χρυσός έκλεισε σταθεροποιητικά, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν σταθεροποιητικά στα 1.207,40 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαρτίου υποχώρησαν κατά 2,6%, κλείνοντας στα 52,14 δολάρια

Ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Orange προειδοποίησε ότι τόσο οι πωλήσεις όσο και τα κέρδη του θα παραμείνουν σε πτωτική τροχιά φέτος εξαιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού. Υποσχέθηκε, ωστόσο, να θέσει υπό έλεγχο τα κόστη του, αλλά και να διατηρήσει σταθερό το μέρισμα. Το τέταρτο τρίμηνο του 2014 τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 1,6% στα 10,05 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) υποχώρησαν από τα 2,87 στα 2,81 δισ. ευρώ.

Στις 88,6 μονάδες διαμορφώθηκε ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2014, παρουσιάζοντας μείωση 0,8 μονάδων ή 0,9% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2014. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2013, ο Δείκτης παρουσίασε μείωση 0,4 μονάδων ή 0,4%.

Στο μικροσκόπιο των ελβετικών αρχών βρίσκεται από χθες το πρωί η έδρα της HSBC Private Bank στη Γενεύη, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας κατά της τράπεζας για διακεκριμένο ξέπλυμα χρήματος, όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία του καντονίου. «Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι έπειτα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, τις σχετικές με την HSBC Private Bank (Ελβετία), άρχισε έρευνα κατά της τράπεζας και κατ’ αγνώστων» για διακεκριμένο ξέπλυμα χρήματος, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ

Σχολιασμένα