Κρούγκμαν: Απόλυτα λογική η ελληνική πρόταση για το χρέος

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 13:15
UPD:13:17
EPA/PETER SCHNEIDER

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

«Απόλυτα λογική» χαρακτηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν την πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σημειώνει δε πως δεν μπορεί να σκεφτεί σε ποια βάση η Γερμανία μπορεί να απορρίψει την πρόταση αυτή χωρίς συζήτηση.

«Όπως έχω υποστηρίξει», αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος σε άρθρο του στους New York Times, «το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να μειωθεί - αλλά όχι να εξαφανισθεί - η απαίτηση να σημειώνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργώντας έτσι το περιθώριο για την ανάκαμψη». Αυτό είναι που ζητά η Ελλάδα, συμπληρώνει ο κ. Κρούγκμαν.

«Ο κ. Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του λένε πως δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους», σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν, προσθέτοντας: «Αυτό που θέλουν, αντί τούτου, είναι η σημαντική, αλλά όχι υπερβολική, χαλάρωση του βάρους από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων - από το 4,5% στο 1% έως 1,5% του ΑΕΠ. Θέλουν επίσης μία ευελιξία να επιτύχουν αυτά τα πλεονάσματα με ένα μείγμα που προβλέπει περισσότερα έσοδα και λιγότερη λιτότητα στις δαπάνες».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος προσθέτει στο άρθρο του: «Αν η γερμανική θέση είναι ότι το χρέος πρέπει να αποπληρώνεται πάντα ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμα και αν με αυτή αποτρέπεται μια διαγραφή του, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία κατανοεί την πραγματικότητα αποδεικνύονται λανθασμένες».

«Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πάρα πολλά, βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση - ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν θα βασίζεται στην απειλή ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, αν (η Ελλάδα) δεν ενδώσει. Το σημαντικό τώρα είναι ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογική. Η επόμενη κίνηση ανήκει στους πιστωτές», τονίζει ο κ. Κρούγκμαν.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα