Γιούνκερ: Δεν θα επιβάλω κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 11:54
UPD:12:07
REUTERS/STRINGER

«Δεν θα επιβάλω κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία, γιατί δεν είμαι ένας γραφειοκράτης και οι χώρες αυτές, παράλληλα, προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.

«Από κάποιες χώρες θα χρειασθούν επιπλέον προσπάθειες», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Το να λέμε ξεκάθαρα με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις του Συμφώνου είναι διαφορετικό από το να τιμωρούμε με κυρώσεις και διαδικασίες. Άλλωστε από την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο λάβαμε επιστολές με σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις», εξήγησε.

Σε σχέση με την υπόθεση προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης διαφόρων εταιρειών στο Λουξεμβούργο, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Δεν θέλαμε να ζημιώσουμε τις υπόλοιπες χώρες. Προσπαθήσαμε, σίγουρα, να πείσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις να έλθουν στο Λουξεμβούργο. Ήταν βασικής σημασίας, για μας, να προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε την οικονομία μας».

«Αν γύριζα πίσω, θα έκανα τις ίδιες επιλογές, αλλά θα έδινα, ίσως, περισσότερο βάρος στις λεπτομέρειες της φορολογικής νομοθεσίας, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στις κύριες αρμοδιότητές μου», συμπλήρωσε.

EURONEWS

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις επαφές του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «μιλά πολύ συχνά μαζί του στο τηλέφωνο και τον έχει συναντήσει επανειλημμένα».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα