Ρωσία: Στροφή στους τουρίστες από την Ασία

Πρωταθλητές στις τουριστικές αφίξεις οι Κινέζοι
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 11:22
UPD:11:25
REUTERS/MAXIM ZMEYEV

Η μείωση του τουριστικού ρεύματος προς τη Ρωσία ανάγκασε τους ξενοδόχους να μειώσουν τις τιμές. 

Τα αρνητικά δημοσιεύματα, οι δυτικές κυρώσεις και η αβεβαιότητα που προκαλεί η ουκρανική κρίση έχουν πλήξει και την τουριστική οικονομία της Ρωσίας.

Η «μετατόπιση» για την οποία κάνει λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εννοώντας την μετάθεση των οικονομικών προτεραιοτήτων από την Ευρώπη στην Ασία, γίνεται αισθητή και στην τουριστική αγορά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πρωταθλητές στις τουριστικές αφίξεις στη Μόσχα αναδείχθηκαν οι Κινέζοι, στέλνοντας στη δεύτερη θέση τους Γερμανούς, που επί σειρά ετών αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών που επισκεπτόταν τη ρωσική πρωτεύουσα.

Δραματική μείωση των αφίξεων από τις χώρες της Δύσης

Τα γεγονότα στην Ουκρανία, όπως αποδίδονται από τα ΜΜΕ, έχουν ανησυχήσει τους Γερμανούς. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, κατεγράφη μείωση κατά 6%του αριθμού των Γερμανών που επισκέφθηκαν τη ρωσική πρωτεύουσα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση των αφίξεων από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις του Συνδέσμου Ρώσων Ξενοδόχων, η μείωση του αριθμού των τουριστών από χώρες της Ε.Ε. θα είναι της τάξεως του 50%, καθώς οι προοπτικές για το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι κάτι περισσότερο από ζοφερές.

Το ποσοστό του τουρισμού στο ρωσικό ΑΕΠ είναι χαμηλότερο του 3%. Ωστόσο, μέχρι την προσάρτηση της Κριμαίας σημειωνόταν ραγδαία αύξηση των αφίξεων από χώρες της Δύσης σε ρωσικούς τουριστικούς προορισμούς. Η ρωσική κυβέρνηση στηρίζει τον τουριστικό κλάδο με ειδικά προγράμματα, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών, κυρίως στη Μόσχα. Σε πολλές περιοχές της ρωσικής πρωτεύουσας παρατηρεί σήμερα κανείς πολλές πινακίδες στη λατινική αλφάβητο. Όχι όμως στους σταθμούς του μετρό, όπου κυριαρχεί το κυριλικό αλφάβητο.

«Όποιος ξέρει τη δουλειά του, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αγορά»

Η μείωση του τουριστικού ρεύματος προς τη Ρωσία ανάγκασε τους ξενοδόχους να μειώσουν τις τιμές. Στα περισσότερα ξενοδοχεία προσλαμβάνονται πλέον ξενοδοχοϋπάλληλοι με γνώσεις της κινεζικής ή της κορεατικής.

Όπως υποστηρίζει ο Ρόμαν Ντροζντένκο, ένας από τους ιδρυτές μιας μεγάλης πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στη Μόσχα, παρά την κρίση δεν υπάρχει φόβος για το μέλλον του συγκροτήματος. «Όποιος ξέρει τη δουλειά του, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αγορά», επισημαίνει. Και οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για την ξενοδοχειακή του μονάδα, που τον Νοέμβριο παρουσιάζει πληρότητα σε ποσοστό κοντά στο 100%.

Αλλά και ο Μαξ Μούστο, μάνατζερ του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Four Seasons, εμφανίζεται αισιόδοξος. «Βγείτε στις 3 το πρωί στο δρόμο και θα δείτε ανθρώπους να διασκεδάζουν και να χορεύουν. Έτσι συνηθίζουν οι άνθρωποι εδώ. Το πρόβλημα είναι ότι οι πολλοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν τη Ρωσία», λέει ο Μούστο, υπενθυμίζοντας ότι στη Δύση κυριαρχούν οι εικόνες από την ουκρανική κρίση.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα