Σόιμπλε: «Όχι» σε χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 16:45
UPD:16:55
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Είναι «λάθος» να πιστεύει κανείς πως μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε. μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του δεν σκοπεύει να παρεκκλίνει από τη γραμμή της.

Η Ευρώπη «θα παραδινόταν στον κόσμο της ψευδαίσθησης» αν θεωρούσε ότι η χρήση περισσότερου δημόσιου χρήματος και τα υψηλότερα ελλείμματα θα φέρουν βιώσιμη ανάπτυξη και μόνιμες θέσεις εργασίας, τόνισε ο Σόιμπλε μιλώντας στην Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

Το να πιστέψει κανείς ότι η παραβίαση των αυστηρών κανόνων κατάρτισης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. αποτελεί μέσο για τόνωση της ανάπτυξης, «είναι ένα λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία.»

«Όλοι θα πρέπει να τηρούν πιστά τους ευρωπαϊκούς κανόνες», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πως τα κράτη – μέλη όχι μόνο θα πρέπει να δεσμεύονται για μεταρρυθμίσεις αλλά και να τις εφαρμόζουν.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έρχονται τη στιγμή που η Γερμανία δέχεται έντονες πιέσεις να απομακρυνθεί από τις πολιτικές λιτότητας και να στραφεί σε μέτρα που θα βγάλουν την Ευρωζώνη από το τέλμα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές της. 


 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα