«Λευκό μητρώο» για συνεπείς επιχειρήσεις

Τι εισηγήθηκε ο υπουργός Εργασίας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης
Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2014 12:47
UPD:13:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης  στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, οι επιχειρήσεις που θα συμπεριληφθούν στο εν λόγω Μητρώο δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους.

Στη δημιουργία ενός «Λευκού Μητρώου», στο οποίο θα εντάσσονται επιχειρήσεις με αποδεδειγμένα υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους στους εργαζόμενους και στην πολιτεία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, οι επιχειρήσεις που θα συμπεριληφθούν στο εν λόγω Μητρώο δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα στραφούν σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας.

Για την κατάταξη των επιχειρήσεων στο Μητρώο θα αξιοποιηθούν αυστηρά κριτήρια, όπως η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.

ΝΕΡΙΤ

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, ότι θα μειωθεί το «νεκρό βάρος» των ελέγχων και θα αυξηθεί η «προστιθέμενη αξία» τους με την έννοια της συνολικής αύξησης της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Όπως είπε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Βρούτσης, παράλληλα σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καταρχήν κατά μία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους, υπό τον όρο όμως ότι θα υπάρξει υπερκάλυψη της απώλειας πόρων για τα ταμεία με έμμεση ενίσχυση των εσόδων λόγω προσλήψεων.

Παρέμβαση κατά του «brain drain»

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην υλοποίηση μιας ειδικής παρέμβασης κατά της «διαρροής εγκεφάλων» («brain drain») στο εξωτερικό, φαινόμενο που εντάθηκε τα χρόνια της κρίσης.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου -σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βρούτσης- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα μίγμα θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων (με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου) τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο και προς τους ίδιους τους νέους, ώστε οι αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας.

Η παρέμβαση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Ηλεκτρονική ανανέωση της κάρτας ανεργίας

Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας ότι πλέον η ανανέωση της κάρτας ανεργίας θα γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η μείωση των επισκέψεων των συναλλασσομένων στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα συμβάλλει στην απελευθέρωση περίπου 800 εργασιακών συμβούλων και 1.200 διοικητικών υπαλλήλων από εργασίες ρουτίνας, και όλο αυτό το προσωπικό θα απασχοληθεί σε αποτελεσματικότερες εργασίες.

Μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας

Ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία εντός του έτους ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων του υπουργείου να μη γίνεται γίνεται πλέον «στα τυφλά».

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρακτική άσκηση

Ο υπουργός Εργασίας πρότεινε τέλος τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου για την πρακτική άσκηση με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμού.

Όπως υπογράμμισε άλλωστε, η ενιαιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την πρακτική άσκηση είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη υλοποίηση της παρέμβασης «Εγγύηση για τη Νεολαία» μέσω της οποίας θα προσφέρεται σε κάθε νέο έως 25 ετών μια πρόταση καλής ποιότητας για απασχόληση, επαγγελματική κατάρτιση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών από τότε που θα αποχωρήσει από την επίσημη εκπαίδευση ή από τότε που θα μείνει χωρίς εργασία.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα