Ρέγκλινγκ: Ασφαλείς οι τράπεζες της περιφέρειας

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 11:00
UPD:11:07
EPA/STR

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Καθησυχαστικός για το τραπεζικό σύστημα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, μετά τις ριπές που προκάλεσαν στις χρηματοοικονομικές αγορές τα προβλήματα του μητρικού ομίλου της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Λονδίνο.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν βάλει στην άκρη κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, στην περίπτωση που τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) φέρουν στο φως κάποια προβλήματα. Η Πορτογαλία άλλωστε έχει ήδη πρόσβαση στις αγορές και παράλληλα τη δυνατότητα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τους επόμενους 12 μήνες, κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ανάγκη για τις πορτογαλικές τράπεζες για έκτακτη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Επιπλέον, η Πορτογαλία έχει βάλει στην άκρη 6,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών για τις τράπεζές της, ενώ και η Ελλάδα έχει βάλει στην άκρη ένα αντίστοιχο ποσό της τάξης των 11 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα κρατηθούν στην άκρη, έως ότου η ΕΚΤ ολοκληρώσει τα stress tests και κατά συνέπεια μπορούν να διατεθούν εάν κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ρέγκλινγκ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα