Αντλήθηκε 1,5 δισ. ευρώ μέσω του τριετούς ομολόγου

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 14:53
UPD:15:25
Kārlis Dambrāns

Κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού προγραμματισμού για 3 δισ. ευρώ, άντλησε σήμερα η Ελλάδα από τις αγορές με την έκδοση του τριετούς ομολόγου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%).

«Η κυβέρνηση εκφράζει την  ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν προκληθεί αναταράξεις στις αγορές από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας, λόγω των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική «υγεία» της τράπεζας Banco Espirito Santo.

«Στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε (παρά τις δυσμενείς συνθήκες) και με σωστό επιτόκιο», ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικό του θετικού αποτελέσματος της δημοπρασίας - παρά το «αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές, που τελικά δεν ήταν τοπικό», όπως είπε - είναι το γεγονός ότι το spread με τα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα μειώθηκε στις 200 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης στην προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου.

newsroom naftemporiki.gr

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα