O Γ. Στουρνάρας νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 12:17
UPD:16:53
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, εν όψει της αποχώρησης του διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της τράπεζας, τον διορισμό του κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή.

Η θητεία του νυν κεντρικού τραπεζίτη Γιώργου Προβόπουλου λήγει στις 20 Ιουνίου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Γενικού Συμβουλίου ο απερχόμενος διοικητής Γ. Προβόπουλος, μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης και χειροκροτούμενος, παρουσίασε δύο μελέτες που εκπονήθηκαν με την επιμέλεια της ΤτΕ και αφορούν στην Ιστορία της Τράπεζας και το χροονικό της πρόσφατης κρίσης. Έσπευσε δε να χαρακτηρίσει την επιλογή Στουρνάρα ως την καλύτερη δυνατή.

Ο κ. Προβόπουλος, στη συνέχεια, αναφερόμενος στις δύο αυτές μελέτες επισήμανε ότι η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδας στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα έχει κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Χάρη στις ενέργειες της Τράπεζας, είπε ο κ. Προβόπουλος και στη στήριξη που παρείχε το Ευρωσύστημα με κρίσιμης σημασίας αποφάσεις του, οι τράπεζες συνέχισαν να λειτουργούν εύρυθμα, ακόμη και στις περιόδους γενικευμένης αβεβαιότητας. Αποτράπηκε έτσι μια ανοικτή τραπεζική κρίση, που θα είχε άμεση επίπτωση και ως προς την πορεία της χώρας εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ. Συγχρόνως, το τραπεζικό σύστημα, παρά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη, αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα προβλήματά του και αναδιατάχθηκε σε στέρεες βάσεις με την ενεργό καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος ως εποπτικής αρχής.

Ο απερχόμενος διοικητής ευχαρίστησε δημοσίως το προσωπικό που, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία η ΤτΕ αντιμετώπισε πρωτόγνωρες συνθήκες, ανταποκρίθηκε με επιτυχία υπερβάλλοντας εαυτόν.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στη διάρκεια των τελευταίων ταραγμένων ετών, και όχι μόνον, η ΤτΕ ενήργησε πάντα έχοντας ως γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Πρόσθεσε πως «στη σημερινή ευνοϊκότερη για τη χώρα συγκυρία η ανάκαμψη φαίνεται προ των πυλών» και πως «το έτος 2014 σηματοδοτεί την ανακοπή μιας βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης».

Όπως είπε, οι θέσεις της Τράπεζας για την έξοδο από την κρίση εκφράστηκαν με βάση μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές, που αποτυπώνονται στα δημοσιευμένα κείμενά της και αναλύονται λεπτομερώς στο βιβλίο. Οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές, βάσει των οποίων ενήργησε η Τράπεζα, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να αποφύγει τη χρεοκοπία, που θα είχε ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
  • Δεύτερον, το Πρόγραμμα Προσαρμογής και οι συμφωνίες με τους εταίρους πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια. 
  • Τρίτον, για να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική, έπρεπε να εξαλείψει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσει την εξωστρέφεια της οικονομίας, να εκσυγχρονίσει το κράτος, να καταστήσει ανταγωνιστική τη λειτουργία των αγορών και να περιορίσει το βάρος του δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης ένα νέο εξωστρεφές πρότυπο ανάπτυξης.
  • Τέταρτον, η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο στην εκλογίκευση των δαπανών. Τα έσοδα οφείλουν να ενισχυθούν με περιορισμό της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να γίνει εφικτή στη συνέχεια η αναγκαία μείωση των φορολογικών συντελεστών και της φορολογικής επιβάρυνσης.
  • Πέμπτον, η ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, την εθνική συνεννόηση και την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση.
  • Τέλος, τα προγράμματα προσαρμογής αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από την κρίση, όχι όμως και επαρκή. Για το ριζικό αναπροσανατολισμό της οικονομίας προς ένα νέο πρότυπο, απαιτείται ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη, με μακρόπνοη στόχευση και συνεπή εφαρμογή.

Εύσημα στον Γιώργο Προβόπουλο από Αντώνη Σαμαρά...

«Μετά την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάληψη της θέσης του Διοικητή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διοικητή κ. Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή. Συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η Χώρα μας».

...και Ευάγγελο Βενιζέλο

«Ο Γ. Προβόπουλος άσκησε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κατά την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων σαράντα ετών. Έχοντας πλήρη αίσθηση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ, της θέσης του σε σχέση με την ΕΚΤ, αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου του ως προς τη διαχείριση και υπέρβαση της κρίσης, συνέβαλε καθοριστικά στην διαφύλαξη, ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή στην προστασία των καταθέσεων και των προοπτικών χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.

Συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά στους χειρισμούς που οδήγησαν στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα, θεμελιώνοντας την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του που είναι πλέον εφικτή με απλές και προφανείς παραμετρικές αλλαγές.

Ως Υπουργός Οικονομικών έζησα μαζί με τον Γ. Προβόπουλο πρωτοφανείς προκλήσεις υψηλής πίεσης και επικινδυνότητας και μπορώ έτσι να έχω προσωπική γνώμη για τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά του.
Του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα φάση της πορείας του».

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας προκλητική ενέργεια την τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ καθώς «δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαιότητα διαβούλευσης για μια τόσο σημαντική θέση».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί, ότι δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα