Συστήματα εισροών - εκροών σε φορολογικές αποθήκες

Υπεγράφη ΚΥΑ από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Μεταφορών
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2014 14:21
UPD:14:43
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κοινή υπουργική απόφαση, για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών - εκροών στις δεξαμενές των φορολογικών αποθηκών και των αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων, υπέγραψαν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η απόφαση καλύπτει τις διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης των εισροών- εκροών.

Αναλυτικότερα, περιγράφει τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, λειτουργίας, καταγραφής και διασφάλισης των μετρήσεων και ηλεκτρονικής αποστολής των δεδομένων, καθώς επίσης και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, το είδος και το περιεχόμενο των στοιχείων που παρέχονται από το σύστημα αυτό.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των συστημάτων αυτών, προβλέπεται ότι κατά το πρώτο έτος εφαρμογής θα πρέπει να εγκατασταθούν συστήματα εισροών - εκροών και να αποστέλλουν τα δεδομένα τους (σε κεντρική βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών) στο 40% του συνόλου των δεξαμενών κυριότητας κάθε εγκεκριμένου αποθηκευτή και κάθε διαχειριστή αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης. Το υπόλοιπο ποσοστό των δεξαμενών θα πρέπει να συμμορφωθούν έως το τέλος του δεύτερου έτους εφαρμογής.

Ειδικά στην περίπτωση δεξαμενών που ήδη έχουν εγκατεστημένα τέτοια συστήματα οφείλουν πέραν από τη συμμόρφωσή τους στις απαιτήσεις της απόφασης να συνδεθούν και να αποστέλλουν τα δεδομένα τους εντός δύο μηνών από την έκδοσή της.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, με την υπογραφή της ΚΥΑ γίνεται ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στη μάχη ενάντια στο λαθρεμπόριο καυσίμων και ικανοποιείται μία πάγια απαίτηση της κοινωνίας καθώς και των εμπλεκόμενων μερών στη διακίνηση των καυσίμων. Όπως σημειώνει, πρόκειται για την έναρξη υλοποίησης ενός τεράστιου έργου που καλύπτει πανελλαδικά ένα σύνολο περίπου 1.000 δεξαμενών τελικών ενεργειακών προϊόντων.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα