Μ. Μασουράκης: Το κράτος - κωπηλάτης είναι νεκρό

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014 22:08
UPD:22:18
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στην ομιλία του με τίτλο «Σε αναζήτηση του νέου αναπτυξιακού προτύπου», ο κ. Μασουράκης τόνισε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί ο κυρίαρχος ρόλος της κερδοφορίας και της ελευθερίας δράσεων της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας (φωτ. αρχείου).

Να πάψει η ελληνική οικονομία να είναι κρατικοδίαιτη προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη συνέστησε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το κράτος-κωπηλάτης είναι νεκρό».

«Το κράτος θα πρέπει να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη με ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και τη διοχέτευση πόρων σε υποδομές. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν απαιτούνται κρατικές επιδοτήσεις και επενδυτικά κίνητρα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων ή δραστηριοτήτων. Οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά πού να βάλουν τα λεφτά τους. Και το μόνο που απαιτείται είναι να μην εμποδίζονται στις επενδύσεις τους, και αυτό για λόγους προστασίας κατεστημένων συμφερόντων», επισήμανε σε ομιλία του στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Στην ομιλία του με τίτλο «Σε αναζήτηση του νέου αναπτυξιακού προτύπου», ο κ. Μασουράκης τόνισε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί ο κυρίαρχος ρόλος της κερδοφορίας και της ελευθερίας δράσεων της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο

«Είναι αλήθεια ότι σε μια οικονομία της αγοράς σαν τη δικιά μας είναι δύσκολο να σχεδιάσεις την ανάπτυξη, επιλέγοντας κλάδους αιχμής, διοχετεύοντας τους απαραίτητους πόρους στην παραγωγική διαδικασία και δημιουργώντας τις συνέργειες που απαιτεί η μεγέθυνση τους. Δεν είναι πάντως ακατόρθωτο» ανέφερ ο κ. Μασουράκης

Τραπεζικό σύστημα

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό που εμποδίζει τις τράπεζες να δώσουν νέα δάνεια, δεν είναι τόσο ότι λείπουν οι καταθέσεις ή η ρευστότητα εν γένει, αλλά μάλλον ότι υπάρχει ακόμη έλλειμμα εμπιστοσύνης υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει ζήτηση για δάνεια που να πληρούν τα θεμελιώδη πιστωτικά κριτήρια».

«Διότι οι τράπεζες, δίνοντας δάνεια, δημιουργούν καταθέσεις. Αλλά πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη, να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι τα δάνεια θα δημιουργήσουν νέα εισοδήματα και νέες καταθέσεις, και τα λεφτά θα ξαναγυρίσουν στο σύστημα. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες έχουν να διαχειρισθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που, μετά από συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνονται πλέον στο 1/3 του συνόλου των δανείων».

Σταθεροποίηση

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αυξητική τάση των μη εξυυπηρετούμενων δανείων εμφανίζει σημεία επιβράδυνσης και, ως εκ τούτου, «αναμένεται σταθεροποίηση του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων σε υψηλότερο από το σημερινό επίπεδο, κάποια στιγμή προς το τέλος του χρόνου. Καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση παίζει η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητος».

Απασχόληση

Σύμφωνα με τον κ. Μασουράκη έχει παρατηρηθεί σε άλλες οικονομίες ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν στο ανώτατο σημείο τους (πριν να αρχίσουν να μειώνονται δηλαδή) περίπου 3 έως 4 τρίμηνα από τη στιγμή που ξεκινά και πάλι να αυξάνει η απασχόληση.

«Στην Ελλάδα, η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% το 2014 ως σύνολο για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Ήδη, είχαμε αύξηση της απασχόλησης τον Ιανουάριο του 2014, που επιβεβαιώνει τα στοιχεία της νόμιμης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ» ανέφερε ο ίδιος.

«Ένα χρόνο από σήμερα η οικονομία θα αναπτύσσεται με 1,5% έως 2% περίπου, αν δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα», πρόσθεσε ο κ. Μασουράκης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ

Σχολιασμένα