ΥΠΑΝ: Εξυγίανση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 17:24
UPD:17:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σε εξυγίανση των προγραμμάτων και επαναπρογραμματισμό των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, εν όψει της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2007-2013, προχωρά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη υλοποίησή τους είτε από το τρέχον, είτε από το επόμενο πρόγραμμα.

Αφορμή για την κίνηση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι οι εντάξεις στο σύνολο των Τομεακών και Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ διαμορφώνονται σήμερα σε 36,5 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 152,3% της συνολικής δημόσιας δαπάνης του ΕΣΠΑ.

Η εξυγίανση των προγραμμάτων θα πρέπει συγκεκριμένα να ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου και να κοινοποιηθεί στην ΕΕ ως το τέλος Μαίου.

Σχετική εγκύκλιος έχει ήδη αποσταλεί προς τους φορείς διαχείρισης, με αναλυτικές οδηγίες για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα στις οποίες περιλαμβάνεται και η αποφυγή νέων εντάξεων έως ότου ολοκληρωθεί η τακτοποίηση των προγραμμάτων.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, από τον κανόνα αυτό θα υπάρξουν εξαιρέσεις μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις που θα συμφωνηθούν προηγουμένως με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, είναι η μείωση της υπερδέσμευσης στο επίπεδο του 105 -115% προκειμένου αφενός να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων σε περίπτωση που υπάρξουν αστοχίες σε κάποια έργα και αφετέρου να μη δημιουργείται κίνδυνος υπέρμετρης επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προγραμματίσει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου, έργα που δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ή δεν χωράνε στον προϋπολογισμό του, να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020. Κάτι που, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, θα διασφαλίσει άλλωστε και την ταχύτερη έναρξη των εκταμιεύσεων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Καταλήγοντας το υπουργείο αναφέρει πως αν και είχε ενημερώσει έγκαιρα (με εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 20 Αυγούστου 2013) για την ανάγκη περιορισμού της υπερδέσμευσης κονδυλίων, αρκετοί φορείς διαχείρισης όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν και δεν προχώρησαν από τότε (που το πρόβλημα ήταν σαφώς μικρότερο) σε εκκαθάριση των προγραμμάτων, αλλά προχώρησαν έκτοτε και σε νέες εντάξεις, συγκεκριμένα 729 πράξεων με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 1,4 δις. ευρώ.

«Είναι φανερό συνεπώς ότι η εξυγίανση των προγραμμάτων είναι η μόνη ρεαλιστική λύση σήμερα, την ίδια στιγμή όμως θα εξασφαλισθεί ομαλή προώθηση των προγραμμάτων σε πιο σταθερές βάσεις» καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα